Krenulo odbrojavanje: NASA-in Perseverance slijeće u četvrtak oko 21:55 na Mars i kreće u potragu za tragovima života


Inženjeri iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji, gdje se upravlja misijom, potvrdili su da je svemirska letjelica zdrava i da ide prema krateru Jezero, gdje će sletjeti oko 21:55 prema našem vremenu, 18. veljače, 2021.

“Perseverance je dosad najambicioznija NASA-ina misija rovera za Mars, znanstveno usmjerena na otkrivanje je li bilo života na Marsu”, rekao je Thomas Zurbuchen, suradnik administratora Uprave za znanstvene misije u NASA-inom sjedištu u Washingtonu. “Da bi odgovorio na ovo pitanje, tim stručnjaka imat će pune ruke posla da nas odvede do kratera “Jezero” – najizazovnijeg marsovskog terena ciljanog za slijetanje.”

Nakon sedam mjeseci putovanja NASA-in rover Perseverance priprema se za slijetanje na Mars u četvrtak, što će biti početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom planetu.

Misija “Mars 2020”, pokrenuta krajem srpnja s Floride, uključuje najveće vozilo koje je ikad onamo poslano.

Stvoreno je u NASA-inu laboratoriju za mlazni pogon, teži tonu i ima robotsku ruku duljine dva metra. Opremljeno je s 19 kamera i dva mikrofona za snimanje marsovske zvučne kulise.

Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspješno završio putovanje od Zemlje do Marsa.

Svi su američki. Prvi je bio Pathfinder 1997. godine, a posljednji, Curiosity, još je aktivan.

Prošli je tjedan kineska letjelica Tianwen-1 stigla u Marsovu orbitu i nada se da će svoj rover spustiti na planet u svibnju.

Perseverance bi u četvrtak oko 21:55 po srednjoeuropskom vremenu trebao spustiti svojih šest kotača na predviđeno sletište na Marsu koje znanstvenik NASA-e Ken Farley opisuje “spektakularnim”.

Krater Jezero, nazvan tako po jednom selu u Bosni i Hercegovini, bazen je širine 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj sjevernoj polutci. Razmatrao se kao sletište i za ranije misije, ali se dosad smatralo da bi na njega bilo preteško sletjeti.

U kontrolnoj sobi misije bit će manje ljudi nego inače zbog pandemije koronavirusa.

Pod pretpostavkom da sigurno sleti, ne mislim da će nas COVID-19 spriječiti da skačemo i stišćemo šake, rekao je Matt Wallace, zamjenik voditelja misije.

Prve fotografije površine Marsa, ali niske rezolucije, brzo će biti dostupne. Videosnimka, uključujući ulazak u atmosferu, očekuje se kasnije.

 

Jezera i rijeke

Znanstvenici vjeruju da je prije 3,5 milijardi godina krater bio dom rijeci koja se ulijevala u jezero i stvarala talog u delti u obliku lepeze.

U to doba Mars je na nekoliko važnih načina bio sličan Zemlji, rekao je Farley. Imao je gustu atmosferu, imao je jezera i rijeke na površini, naseljiva područja, prostore na kojima su mogli napredovati organizmi kakve danas poznajemo na Zemlji.

Mars je jedino poznato područje na kojem su bili takvi uvjeti izvan našeg planeta.

Mars 2020 prva je misija kojoj je glavni cilj dokaz da je ondje nekada postojao život.

Perseverance će u nekoliko godina prikupiti i pohraniti do 30 uzoraka stijena i tla koji će se jednom vratiti na Zemlju i analizirati u laboratorijima.

Najveća brzina mu je 152 metra na sat, što je tromo prema zemaljskim standardima, ali je brži od svih svojih prethodnika. Prvo će prijeći deltu, nekadašnju obalu jezera i na kraju rubove kratera.

Rover bi uzorke mogao vratiti na Zemlju u planiranoj zajedničkoj misiji NASA-e i Europske svemirske agencije 2030-ih.

Znanstvenici koji će analizirati te uzorke sad su u osnovnoj školi, a možda se još nisu ni rodili, rekao je Farley.

Proizvodnja kisika

Kako bi izgledali ti dugoočekivani znakovi života?

Ne bismo trebali očekivati fosilne zube, fosilne kosti ili fosilno lišće, rekao je znanstvenik.

To je lov na organske molekule i druge znakove prijašnjeg mikrobiološkog života, što bi bilo “nevjerojatno” otkriće.

Prvi mjeseci misije neće biti posvećeni glavnom cilju. Planirani su neki paralelni eksperimenti. NASA, na primjer, osobito želi prvi put letjeti na nekom drugom planetu. Helikopter Ingenuity trebao bi se uspinjati u atmosferi koja je danas ima tek jedan posto gustoće Zemljine atmosfere.

Drugi je cilj utrti put budućim ljudskim misijama razvojem sustava koji će stvarati kisik iz ugljikova dioksida, od kojeg se uglavnom sastoji Marsova atmosfera.

Svemirska agencija postavit će instrument Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), koji će postupkom elektrolize proizvoditi oko 10 grama kisika na sat.

NASA troši oko 2,4 milijarde dolara na misiju Mars 2020. Slijetanje i upravljanje roverom košta oko 300 milijuna dolara.

procedura

Prilazak Marsu: Sustav svemirske letjelice koja nosi “Perseverance” – posljednjih šest i pol mjeseci, odvojiti će se od ulazne kapsule oko 3:38 pm EST (12:38 pm PST).

– Ulazak u atmosferu: Očekuje se da će letjelica pogoditi vrh Marsovske atmosfere putujući brzinom od oko 19.100 km / h u 15.48 EST (12.48 PST).

– Vršno zagrijavanje: Trenje iz atmosfere zagrijavat će dno svemirske letjelice do temperatura od oko 1300 stupnjeva Celzijusa, u 15:49 EST (12:49 PST).

Otvaranje padobrana: Svemirska letjelica otvoriti će padobran pri nadzvučnoj brzini oko 15:52 EST (12:52 pm PST).

– Odvajanje toplinskog štita: Zaštitno dno ulazne kapsule odvojit će se oko 20 sekundi nakon postavljanja padobrana. To omogućava roveru da pomoću radara utvrdi koliko je udaljen od tla gdje koristi svoju tehnologiju terenske relativne navigacije kako bi pronašao sigurno mjesto za slijetanje.

– Odvajanje stražnje školjke: Stražnja polovica ulazne kapsule koja je pričvršćena za padobran odvojit će se od rovera i njegovog “jetpacka” (poznat kao stupanj spuštanja) u 15.54 EST (12.54 PST). Jetpack će koristiti retrorokete za usporavanje i kao i za udaljavanje od mjesta slijetanja.

– Touchdown: Stupanj spuštanja svemirske letjelice, pomoću manevara raketne dizalice , spustiti će rover na površinu na posebnim užadima. Očekuje se da će rover dodirnuti površinu Marsa brzinom ljudskog hodanja (oko 1,7 mph / 2,7 km / h) oko 15:55 EST (12:55 PST).