U srijedu, 17.veljače u sklopu USKOK-ove akcije koja je završila uhićenjem suca Trgovačkog suda u Zagrebu, Siščanina Mihaela Kovačića te stečajnih upravitelja Branka i Ive Petanjek, uhićeno je ukupno 13 osoba među kojima je i par osoba iz Siska.

Branko Petanjek je vodio cijeli niz stečaja na sisačkom području i okolici u vrijeme kada je u Sisku u Trgovačkom sudu radio Mihael Kovačić, a riječ je o stečajevima Herbosa, TVIM-a, Slavijatransa, itd.
Ukupno su oštećene 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 d.o.o., odnosno tvrtki s ograničenom odgovornošću.

Uhićenja su provedena nakon što nakon što ih je policija pratila više mjeseci. Sve ih sumnjiče da su nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka zlorabili položaj i ovlasti, pomagali u zlouporabi položaja i ovlasti, zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju i prali novac.

Uhićeni sudac sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić prije je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, a kako su osumnjičeni i pojedini članovi njegove obitelji policija je jučer pretraživala njihove stanove i poslovne prostore.

Način izvlačenja novca, prema inkriminacijama, bilo je jednostavno preusmjeravanje sredstava iz stečajne mase najprije na račune javnobilježničkih depozita, a zatim bi daljnjim nalozima novac transferirali na za to posebno pripremljene tvrtke.