Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele.

U našoj zemlji najviše lavande se proizvodi na Hvaru.Ime lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Ova biljka pravi je mediteranski dar prirode pun eteričnih ulja koja imaju snažne učinke na ljudsko tijelo.Uspravna, tanka, elegantna, ljubičastih cvjetova u obliku klasa koji šire jak, istodobno i vrlo ugodan miris, lavanda je ljekovita biljka koja osvaja i ljepotom. Širok je raspon primjene lavande, koristi se u liječenju i kozmetici, u prehrani, od nje se spravlja eterično ulje, ukusan čaj, biljne kapi i tinkture, sprejevi, tonici… Ova biljka pravi je mediteranski dar prirode pun eteričnih ulja koja imaju snažne učinke na ljudsko tijelo.

Opušta i snižava tlak

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti je njena sposobnost ublažavanja stresa, anksioznosti, depresije, ova biljka poboljšava raspoloženje, pomaže boljem spavanju. Zbog ugodnog mirisa koristi se za opuštanje i relaksaciju. Niz je metoda korištenja lavande za ublažavanje anksioznosti i stresa, nemirnog sna i nesanice. Cvjetovi i listovi lavande mogu se staviti u jastučnicu ili se mogu izmrviti među prstima pa snažno udahnuti više puta miris koji je ostao na rukama. Nekoliko kapi ulja lavande može se lagano utrljati na sljepoočnice, to će smiriti tijelo i um, odagnati negativne misli i popraviti raspoloženje. Za isti učinak pije se i čaj od lavande jer pomaže smanjiti razinu hormona stresa u tijelu. Miris lavande tjera komarce, moljce i ostale insekte.Opuštajuće osobine lavande, koje potječu od organskih spojeva i antioksidansa, pomažu i u snižavanju krvnog tlaka, što smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih bolesti kao što su ateroskleroza, kardiovaskularni problemi te se smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Esencijalno ulje lavande ima antiseptička i protuupalna svojstva koja pomažu u liječenju manjih opeklina i ugriza insekata, smanjuje iritacije kože.

Protiv bolova u trbuhu

Pomaže u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Studija objavljena u Journal of Medical Microbiology pokazuje da ulje lavande može uništiti širok raspon sojeva koji mogu izazvati kožne bolesti, a djeluje tako što razara membrane gljivičnih stanica. Neke studije upućuju na to da pijenje čaja od lavande pomaže i kod probavnih tegoba, umanjuje mučnine, grčeve, pomaže kod povraćanja, smanjuje nadutost i plinove u crijevima. Lavanda se koristi za ublažavanje glavobolje, menstrualne boli, uganuća, zubobolja i čireva, pomaže kod ekcema, psorijaze i akni.

Odlična je i za kosu

Kod gubitka kose ili bilo kojeg drugog stanja koje utječe na kvalitetu i zdravlje kose, počnite upotrebljavati šampon na bazi lavande ili pak lavandinim uljem masirajte tjeme. To će potaknuti cirkulaciju na vlasištu te tako utjecati na zdravlje i jačanje kose i spriječiti njeno daljnje ispadanje. Lavanda usporava središnji živčani sustav, pa se preporučuje ne piti je barem dva tjedna prije anestezije.

Izvor: F. I.