Ovog proljeća kreću građevinski radovi energetske obnove Osnovne škole Sela, najavljeno je na današnjoj početnoj konferenciji projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koja je održana u OŠ Sela. Vrijednost radova je 4,6 milijuna kuna, a gotovo 70 posto su bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Kako je naglasio voditelj projekta Željko Mateković iz trgovačkog društva Siska projekti, to je jako dobar rezultat jer je uobičajeno da se projekti energetske obnove sufinanciraju u iznosu od 40 do 50 posto.

-Predviđena je obnova energetske ovojnice koja podrazumijeva novo krovište, toplinsku izolaciju krovišta i zidova, ugradit će se nova vanjska stolarija i štedljiva rasvjeta. Zamijenit ćemo i energent, jer sada se škola grije na lož ulje, a ovim projektom ugradit će se peć na pelete što znači prelazak na obnovljive izvore energije i postavit ćemo solare koji će grijati vodu – dodao je Mateković.

S obzirom na trenutnu potrošnju energije, u ovom će se objektu nakon svih radova ostvariti ušteda više od 50 posto.

Zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić istaknuo je važnost ovog projekta za sve učenike, nastavnike i djelatnike OŠ Sela.

-Radi se o projektu energetske učinkovitosti kojim će svi u OŠ Sela imati bolje uvjete za svoj rad. Na taj način ćemo povećati standard ove škole. Posebno treba istaknuti kako dvije trećine sredstava dolazi s državne razine, a s jednom trećinom sudjelujemo sami s vlastitim sredstvima. Nadam se da će ovakvih projekta biti što više, jer to je nešto što svi naši stanovnici zaslužuju – naglasio je Rendulić.

Zadovoljstvo ovim projektom izrazila je i ravnateljica OŠ Sela Đurđica Bočina kazavši kako se posebno vesele novom krovu, prozorima i novom načinu grijanja. Inače, ova je škola najstarija u Sisku, tradicija školstva u tom je kraju duga 247 godina, a školska zgrada izgrađena je 1850. godine s tim da je dio škole s dvoranom naknadno dograđivan.

Završetak građevinskih radova energetske obnove ove škole očekuje se početkom 2019. godine.

 

Izvor: Sisak.hr

Foto: Mreža TV