Kao što znate, autocesta znači preglednost i brži dolazak na cilj. Stara cesta je s druge strane poseban doživljaj bez obzira na vremensku razliku. Što biste vi odabrali?

Na žalost, cestarine u Hrvatskoj jedne su od najviših u Europi pa je na vama da izračunate isplati li vam se do mora autocestom ili ne. Vožnju autocestom u prosjeku ćete platiti više nego starom cestom, no ako vam je važno stići na odredište čim prije, nema mjesta dilemi.
Za potrebe ovog članka, uzeli smo za primjer relacije Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split. Putujete li osobnim automobilom, koji u prosjeku troši 7 litara goriva na 100 kilometara, evo koliko bi vas sve to moglo koštati

Zagreb – Rijeka stara cesta:

Od Zagreba do Rijeke starom cestom udaljenost je oko 180 kilometara, a na gorivo ćete potrošiti 103 kune u jednom smjeru. Naravno, uzmemo li u obzir da se radi o automobilu prosječne potrošnje goriva. Put otprilike traje 3 i pol sata. Naravno, ako imate sreće pa nema zastoja i gužvi na cesti.

Zagreb – Rijeka autocesta:

Želite li do Rijeke doći što prije, slažemo se da je autocesta idealan odabir. Jedino što vas može usporavati su gužve oko Bosiljeva te povremeni radovi na kolniku kada se promet odvija u jednoj traci. Udaljenost je oko 161 km, a potrošit ćete 93 kune za gorivo te oko 70 kn cestarina. Ukupan trošak u jednom smjeru autocestom tako je 162 kune, 60 kuna više nego starom cestom, ali do cilja stižete za oko 1 sat i 40 minuta.

Zagreb – Split stara cesta:

351 kilometar udaljenost je od Zagreba do Splita starom cestom, no velike su šanse da ćete na ovoj relaciji dobar dio puta voziti u koloni među brojnim automobilima i šleperima. Prema HAK Planeru put traje 5 sati i 30 minuta a jedini trošak, uz vrijeme, vam je u prosjeku oko 208 kuna goriva.

Zagreb – Split autocesta:

Za razliku od gotovo 6 sati starom cestom, do Splita će vam autocestom trebati 4 i pol sata. Uz 181 kunu cestarine u jednom smjeru, potrošit ćete 236 kuna goriva. Ukupan trošak puta je 417 kuna, no ako uzmete u obzir udobnost vožnje autocestom i manje šanse za zastoje i gužve, razlika u cijeni mnogima će biti isplativa.

Izvor: F. I.
Foto: prometna-zona.com