Može biti iznimno teško znati što učiniti i kako pomoći nekome s paničnim poremećajem. Iako možete ponuditi podršku i potaknuti prijatelja da potraži stručnu pomoć, važno je i da pazite na sebe.

Ovo vam može pomoći ako:
• Imate prijatelja koji doživljava napade panike
• Želite znati kako pomoći nekome tko doživljava napade panike
• Trebate uravnotežiti podršku svom prijatelju i brigu o sebi.

Napadi panike mogu se dogoditi iznenada, bez upozorenja. Upoznajte se s znakovima napadaja panike kako biste prepoznali kada se to dogodi i imali ideju što možete učiniti kako biste podržali svog prijatelja.

Budite mirni

Mirno razgovarajte sa svojim prijateljem. Pokušajte ostati neutralni i ne shvaćajte ništa što kažu ili čine osobno. Prolaze kroz reakciju na stres ili bijeg, pa se možda neće ponašati kao obično.

Pitajte kako možete pomoći

Pitajte svog prijatelja jesu li već imali napadaj panike i ako jesu, kako možete pomoći. Većina ljudi koji imaju napade panike ili druge vrste anksioznosti preferiraju metode suočavanja.
Imajte na umu da će vašem prijatelju tijekom napada panike biti teško razmišljati ili se sjećati stvari, tako da biste također mogli unaprijed pitati kako biste mogli pomoći ako dožive napad oko vas.

Usredotočite se na poduzimanje radnji

Umirujući glas mogao bi pomoći nekim ljudima, ali pokušajte izbjegavati ponavljati stvari poput “Ne brini”. Možda mislite dobro, ali vaše riječi možda trenutno neće pomoći. Isprobajte ove prijedloge:
Podsjetite svog prijatelja da polako, duboko udiše i izdiše s njima. To često može pomoći kad počnu odražavati vaše postupke.

Zamolite ih da polako broje unatrag od 100.

Pomozite im da se udobno smjeste (neka sjednu ili leže).
Zamolite ih da imenuju pet stvari koje mogu vidjeti, čuti, pomirisati ili osjetiti.
Uvjerite ih da imaju paniku i da će nestati.

Ako se simptomi nastave, pogoršaju ili se ne poboljšaju nakon 20–30 minuta, potražite pomoć.
I ne zaboravite da pokušate biti empatični i shvatite da možda nećete uvijek razumjeti kroz što prolaze!

Izvor: F. I.
Foto: pixabay