Slatkiši, koji se nazivaju i slatkiši ili lizalice, slatki su proizvodi koji sadrže šećer kao glavni sastojak. Kategorija, koja se naziva šećerna poslastica, obuhvaća bilo koju slatku poslasticu, uključujući čokoladu, žvakaće gume i šećerne bombone. Povrće, voće ili orašasti plodovi koji su glazirani i premazani šećerom kažu da su ušećereni.

Fizički, slatkiše karakterizira upotreba značajne količine šećera ili njegovih nadomjestaka. Za razliku od kolača ili pogače koju bi dijelili mnogi ljudi, bomboni se obično rade u manjim komadima. Međutim, definicija slatkiša također ovisi o tome kako se ljudi odnose prema hrani. Za razliku od slatkog peciva koje se poslužuje za desert na kraju obroka, bomboni se obično jedu ležerno, često prstima, kao međuobrok između obroka. Svaka kultura ima svoje vlastite ideje o tome što je slatkiš, a ne desert. Ista hrana može biti slatkiš u jednoj kulturi, a desert u drugoj.

Čokolada

Čokolada (poslušajte) je tipično slatka, obično smeđa priprema hrane od sjemenki kakaa Theobroma, pržena i mljevena. Napravljena je u obliku tekućine, paste ili u bloku ili se koristi kao aromatični sastojak u drugoj hrani. Kakao se u Mesoamerici uzgaja u mnogim kulturama najmanje tri tisućljeća. Najraniji dokazi o upotrebi tragaju do Olmeka (Meksiko), s dokazima o čokoladnim napicima koji datiraju iz 1900. p. Većina Mezoamerikanaca proizvodila je čokoladne napitke, uključujući Maje i Azteke.

Sjeme kakaovog drveta ima intenzivan gorak okus i mora se fermentirati da bi se dobio okus. Nakon vrenja grah se suši, čisti i prži. Ljuska se uklanja kako bi se proizveli kakao-zrnca, koja se zatim samelje u kakao masu, nepatvorenu čokoladu u grubom obliku. Jednom kada se masa kakaa ukapljuje zagrijavanjem, naziva se čokoladni liker. Liker se također može ohladiti i preraditi u dvije komponente: krutine kakaa i kakao maslac. Čokolada za pečenje, koja se naziva i gorka čokolada, sadrži čvrste sastojke kakaa i kakao maslac u različitim omjerima, bez dodanih šećera. Veći dio čokolade koja se danas konzumira u obliku je slatke čokolade, kombinacije krutih sastojaka kakaa, kakao maslaca ili dodanih biljnih ulja i šećera. Mliječna čokolada je slatka čokolada koja dodatno sadrži mlijeko u prahu ili kondenzirano mlijeko. Bijela čokolada sadrži kakao maslac, šećer i mlijeko, ali bez čvrstih sastojaka kakaa.

Čokolada je postala jedna od najpopularnijih vrsta hrane i okusa na svijetu, a stvoren je i velik broj namirnica koje uključuju čokoladu, posebno slastice, uključujući kolače, puding, mousse, čokoladne kolače i čokoladne kolačiće. Mnogi su bomboni punjeni zaslađenom čokoladom ili presvučeni njima, a pločice od čvrste čokolade i pločice bombona obložene čokoladom jedu se kao grickalice. Pokloni čokolade oblikovani u različite oblike (npr. jaja, srca, novčići) postali su tradicionalni na određene zapadne blagdane, poput Uskrsa, Valentinova i Hanuke. Čokolada se koristi i u hladnim i toplim napicima, poput čokoladnog mlijeka i vruće čokolade, te u nekim alkoholnim pićima, poput kreme od kakaa.