U četvrtak, 10. siječnja 2019. cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim obilježen još jedan u nizu Stepinčevih dana.
Stepinčev dan završen je sv. Misom koju je predvodio domaći župnik vlč. Krešimir Bulić.
Gost tribine o Stepincu, koja uvijek slijedi nakon misnog slavlja, bio je arhiepiskop Aleksandar, poglavar Hrvatske pravoslavne crkve. U obraćanju vjernicima, između ostalog je rekao:
„ Obnovljena Hrvatska pravoslavna crkva djeluje na ovom području već više od pet godina te je svojim pastoralnim i društvenim angažmanom okupila respektabilan broj značajnih ljudi i vjernika na konačnom oživljavanju crkve, a svojim sudjelovanjem na znanstvenim skupovima, medijima i emisijama u javnosti stvorila ogroman pomak prema toj ideji.
Mi koji radimo na obnovi Hrvatske pravoslavne crkve, radimo na ujedinjenju hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana u smislu ekumenizma. Na našim molitvenim skupovima sudjeluju i zajedno mole Hrvati pravoslavci i Hrvati katolici, što je pravi ekumenizam.“

Govoreći o blaženom Alojziju Stepincu, osvrnuo se na situaciju oko njegove kanonizacije te protivljenje Srpske pravoslavne crkve toj kanonizaciji nazvavši cijelu situaciju presedanom u svjetskoj povijesti.
“Dakle, kada jedna crkva hoće proglasiti svoga sveca, ona ne traži mišljenje bilo koje druge crkve, niti joj je ono bitno, a ova se ipak oglašava protiv.
Hrvatska pravoslavna crkva je tada također reagirala poduprijevši kanonizaciju blaženog Stepinca smatrajući kako je živio pravedan život i kako ne postoji nikakav stvarni dokaz protiv njega.”

Foto: bl. Alojzije Budaševo