Predragi vjernici, mladi prijatelji i svi koji ćete ovo čitati!

Evo nas u predvečerju svetkovine Navještenja, Blagovijesti kojom je Bog po anđelu Gabrijelu pokucao na djevičansko Srce neznatne Marije iz Nazareta. Ona ni slutila nije da će po Njezinu „da“ započeti novo doba povijesti. Marija nije znala da će Bog po Njoj poprimiti ljudsko lice koje će ona milovati u Betlehemu, kojem će se zajedno s Josipom smiješiti u Nazaretu, koje će unakaženo gledati na Križu te konačno slavno uskrslo i u sjaju vječnoga Raja. Po Mariji je Bog postao Emanuel, s nama Bog.
Isus nam je obećao da će ostati s nama do konca svijeta po Euharistiji, sakramentima i Riječi da nas spasi.

Sve nas je danas zatekao snijeg umjesto proljeća. Zima i snijeg se događaju kada se Zemlja udalji od Sunca. Nevolje se događaju kada se čovjek udalji od Boga. Proteklih tjedana spopao nas je koronavirus, proteklih dana potres, danas snijeg…što li će sutra biti? Bog zna! U malo vremena previše znakova da bi bili „slučajni“, a svi poticajni za naše obraćenje i vječno spasenje. Dok i sam to gledam i pitam se, u jutarnjoj molitvi časoslova evo odgovora: „Zgriješili smo i počinili bezakonje odmetnuvši se od tebe, sagriješili teško“ (Dn 3,29).

Pitaju me mnogi zašto su tolike crkve nastradale u potresu pa i sama zagrebačka katedrala? Mislim da u Boga nema nedodirljivih. Ljubav Božja sadrži u sebi ljutnju koja nikada nije mržnja, niti osuđivanje niti ponižavanje čovjeka, već poziv na obraćenje koje mora početi od same Crkve, pastira i vjernika. Nakon porušenih crkava i gradskih zgrada kamere su se snažno fokusirale na Petrovu bolnicu, na majke koje su ostarjelu svijetu rodile novi život. Te su me slike najviše dirnule! No tu je u isto vrijeme misao da se baš na ginekologijama događa treći svjetski rat. Da su one više stratišta negoli rodilišta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da se u svijetu godišnje izvrši preko 50 milijuna abortusa, a to znači da ih je u posljednjih trideset godina izvršeno preko milijardu. To govori da je broj ubijenih abortusom puno veći nego u zadnja dva svjetska rata zajedno. A gdje je tu još kontracepcija? Grijeh za koji se ne kajemo vodi u prokletstvo, život odijeljen od Boga, a to znači vremenitu i vječnu propast. Bogu hvala za beskrajno milosrđe u Svetoj ispovijedi po kojoj i najveći grešnik ako se pokaje i promjeni život može zadobiti Nebo.

Nedavno sam u jednoj šetnji susreo skupinu mladih koji su bili vrlo pijani, napušeni i spremni na blud, a tek završili osmoljetku. Prekasno navečer, nigdje policije, a kamoli roditelja. Ne znam kako mogu spavati dok im djeca tonu u nesreću… Neke poznajem, još su plemeniti, ali se udaljili od Boga jer su „zbavili“ sakramente. Srce me boli, nisam mogao zaspati! Sve je to mračna ponuda sotone koji kroz neodgovornu zamamljivost vodi u smrt, daleko od Boga koji je svijetlost, život, ljubav, radost za vječnost… Molimo Gospodina da i u naše vrijeme susretne mlade koji su ranjeni grešnim životom te čuju Isusov poziv koji je papa Franjo izabrao za geslo Svjetskog susreta mladih u Lisabonu 2022. godine: „Mladeži, kažem ti, ustani!“ (usp. Lk 7,14). Pohvale Vama dragi mladi koji živite sakramentalno i borite se živjeti čisto prije braka kako biste bili znak svijetu kako je živjeti lijepo kada se živjeti zna. Među Vama vidim puno budući svetaca, a to su grešnici koji se trude. Hvala na puno poruka koje ovih dana primam od Vas i odraslih kojima ste me izazvali da Vam ovo napišem.

Svaka životna situacija skriva u sebi prisutnost Božju! Mi i ne slutimo da ovi događaji mogu donijeti novo proljeće u svijet. Uvjet je samo jedan, truda vrijedan: obraćenje Bogu! Prava Revolucija uvijek dolazi od Boga. Započela je po Mariji, a njena ukazanja kao da nas pripremaju na drugi Isusov dolazak. Na Blagovijest utjelovljenja nas svakodnevno podsjećaju zvona za Anđeo Gospodnji i poziva papa Franjo da uz tu molitvu sutra dodamo Oče naš kako bi ljudi postali istinska braća u ovom trenutku kušnje! Drago mi je primijetiti u našoj župi i šire da se navečer u 21 sat u mnogim obiteljima moli Gospina krunica uz čitanje odlomka iz Evanđelja. Jedna majka mi reče: „Velečasni, evo nam Bog daje priliku da se spasimo, previše smo se udaljili prema propasti“.

Neka nas i ova pjesma Blagovijesti potakne na put spasenja koji molimo u potresu stradaloj djevojci i utjehu njezinoj obitelji.

Vaš u Kristu,
Ivan Grbešić, svećenik