Iako su brzo gotove i za mnoge vrlo jednostavne za napraviti, zbog čega su možda i jedan od najčešće pripravljanih deserata, velikom broju ljudi se ipak dogodi da naprave „grešku u koracima“ kod izrade smjese pa im palačinke ispadnu žilave. Ako ste i vi jedna od tih osoba, ne očajavajte. Donosimo vam vrlo jednostavan trik uz koje će one ispasti meke i rahle kao nikad prije.

Većina nas pomiješa brašno, cijela jaja i vodu ili mlijeko, ali napravite li u svom načinu spravljanja palačinki samo jednu malu izmjenu, one vam više nikada neće ispasti žilave. Naime, tajna je u razdvajanju bjelanjka i žumanjka. Želite li speći najmekanije palačinke, jaja ne smijete staviti cijela već morate bjelanjak odvojiti od žumanjka.

Smjesu za palačinke napravite kao što ju radite i inače, samo ovaj puta jednostavno odvojite bjelanjke od žumanjka. Pritom žumanjak umutite u smjesu, a bjelanjke izdvojite sa strane.

Kada ste u posudu stavili sve sastojke (osim bjelanjaka) i dobro ih promiješali te sjedinili, od bjelanjaka koje ste izdvojili napravite tučeni snijeg koji ne smije biti niti premekan niti prečvrst i polako ga dodajte već pripremljenoj smjesi.
Snijeg od bjelanjaka zatim umiješajte polagano i nježno u smjesu, najbolje ručno pjenjačom. Snijeg od bjelanjaka palačinkama će dati pjenastu strukturu, mekoću i rahlost. A ako se uspijete suzdržati od toga da pojedete sve što ste ispekli, možete ih pospremiti i za sutradan. Jer palačinke pripremljene na ovaj način neće izgubiti svoju mekoću i postati žilave čak niti nakon što se ohlade i odstoje.

Bliži nam se vikend, a to je idealna prilika da ovaj savjet isprobate što prije te svoje ukućane razveselite s nikad mekšim palačinkama.
Dobar tek!

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: pixabay.com