Za portal Siscia.hr intervju nam je dala ravnateljica najveće srednje škole po broju učenika u našoj županiji.

Nakon 25 godina rada kao pedagog u Srednjoj školi Viktorovac, ravnateljica Koraljka Porić odlučno se nosi s izazovima koje predstavlja ta odgovorna funkcija, a za dobrobit učenika i  nastavnika škole, rado surađuje sa svim zainteresiranim skupinama društva.

Srednja škola Viktorovac dugi niz godina iznimno je traženo mjesto za upise školaraca, što je to posebno što vaša škola nudi i koliko imate ove godine upisanih učenika po kategorijama zanimanja?

Prema broju učenika najveća smo srednja škola u našoj županiji. Unatoč objektivnim poteškoćama, mi ni ove godine nismo imali problema s upisima učenika u prve razrede. Upisali smo 7 razrednih odjeljenja. Nudimo 6 zanimanja – kuhar, konobar, frizer, prodavač, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar. Upisali smo dva odjeljenja zanimanja medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege.
Svake je godine dosta i onih učenika koji žele prijeći u naše programe iz nekih drugih programa tijekom nastavne godine ili u 2. razred. Taj je interes tako velik da, na žalost, ne možemo svima udovoljiti. Ono što privlači učenike u našu školu svakako su atraktivna zanimanja koja nude veliku mogućnost zapošljavanja, nakon završetka škole, ali i kvalitetnu pripremu i mogućnost za nastavak obrazovanja. Ove godine učenici su za upis u ugostiteljska zanimanja mogli ostvariti i pravo na stipendiju naše županije, što je pridonijelo povećanom interesu.
Osobito su atraktivna zanimanja iz sektora zdravstva i socijalne skrbi – zanimanja medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege te farmaceutski tehničar gdje je interes učenika uvijek izuzetno velik.
Pored atraktivnih zanimanja mislim da smo učenicima, ali i roditeljima zanimljivi kao škola koja je u široj zajednici prepoznata kroz realizaciju svoje odgojne funkcije. Osim sigurnog i urednog okruženja organiziramo niz slobodnih aktivnosti i izvannastavnih oblika rada, a s ciljem što bolje pripreme učenika za život u humanom i profesionalnom smislu.

Dugi niz godina radili ste u školi kao pedagog, koliko Vam je to pomoglo u sadašnjem obnašanju funkcije ravnateljice? Tko su sve partneri škole, s kime sve surađujete?

Na mjesto ravnateljice izabrana sam nakon 25 godina rada na poslovima pedagoga ove škole. Kao pedagog imala sam mogućnost upoznati cjelokupan rad škole, njene potencijale i potrebe, upoznati problematiku života i rada u školi iz perspektive svih njenih dionika: nastavnika, roditelja i učenika.
Biti ravnatelj u ovako velikoj školi, s 58 stalno zaposlenih, 28 vanjskih suradnika, 530 učenika koji se obrazuju u 6 različitih zanimanja u 4 sektora obrazovanja nije jednostavno. Stoga je sigurno da mi navedeno prethodno radno iskustvo u tome uvelike pomaže.
Na pitanje s kim surađujemo gotovo je nemoguće odgovoriti. Svoj rad, kao strukovna škola baziramo na suradnji s cjelokupnom društvenom zajednicom, od našeg osnivača – Sisačko-moslavačke županije, preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za odgoj i obrazovanje, Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te svih onih institucija, organizacija, udruga i tvrtki koje su nam partneri u realizaciji kurikuluma.

Sisačko-moslavačka županija ulaže u školske i sportske objekte na području grada Siska, što za Vas konkretno znači potpora županije?

Odluka Županije da ulaže u školske i sportske objekte doista je hvalevrijedna. Rekonstrukcija našeg školskog igrališta je bila nužan, ali prevelik financijski zahvat za samu školu. Zato bez pomoći županije zasigurno ne bi bila realizirana. Naime, škola je sudjelovala 1/3 sredstava, a 2/3 osigurala nam je županija. Izuzetno smo sretni i zahvalni na ovoj pomoći i zato veliko hvala županu, gdinu Ivi Žiniću i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ, gdinu Darjanu Vlahovu.

Zadnja investicija je rekonstrukcija igrališta vrijednosti blizu 900.000,00 kuna. Koliko će rekonstrukcija igrališta značiti učenicima ali i ovom kvartu?

Rekonstrukcija igrališta omogućit će kvalitetnije i sigurnije izvođenje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture. Osim toga, prostor igrališta omogućit će lakšu organizaciju slobodnih aktivnosti. Osim naših učenika prostor igrališta i do sada su koristili stanovnici kvarta kao svoj prostor za rekreaciju i druženje. Ovom su rekonstrukcijom, dakle, i oni dobili bolje uvjete za kvalitetno korištenje slobodnog vremena.

Djeca su naša budućnost, što je to što obogaćuje učenike vaše škole kada iz nje odlaze na tržište rada?

Razdoblje srednje škola u životu svakog čovjeka izuzetno je važno ali i opterećeno traganjem za vlastitim identitetom. Dobra škola mora imati izuzetan balans između izgradnje osobe učenika i njegovih stručnih kompetencija nužnih za tržište rada, odnosno ostvarenje u zanimanju.
Želimo, surađujući s roditeljima, izgraditi pojedince spremne na izazove, odgovorne ljude koji će se znati kvalitetno oduprijeti negativnim utjecajima, koji će biti sposobni da prihvate promjene i da ne prestaju raditi ni u profesionalnom ni u osobnom smislu. Kvalitetnom izvedbom nastave stručnim osobljem i suvremenom opremom kvalitetno pripremamo učenike za konkurentnost na tržištu rada, ali i za nastavak obrazovanja na višim i visokim školama različitih obrazovnih profila.

Foto: Novo igralište uz Srednju školu Viktorovac