Putujemo našom prelijepom i voljenom Posavinom već neko vrijeme, „hodamo zajedno“ upoznajući vrijedne ljude, ponosne Posavke i Posavce, čuvare tradicije i običaja, svega onoga što jedan narod i kraj čini prepoznatljivim.
Danas smo u društvu marljivih članova kulturno – umjetničkog društva “Posavina” iz Budaševa koji su svoje društvo nazvali upravo po voljenoj ravnici u kojoj žive i rade i koju najviše vole. Ovo društvo,  pred kojim je hvale vrijedna obljetnica djelovanja, predstavlja njegov predsjednikg. Ivan Mužek.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo) ( Kada je osnovano, na čiji poticaj, kako je dobilo ime, koliko ima članova, u koliko sekcija djelujete? )
KUD „Posavina“ osnovana je 1978. godine na poticaj mještana koji su željeli njegovati i očuvati kulturnu baštinu svojeg mjesta. Još 1937. godine u Budaševu je osnovan KUD „Seljačka sloga“, no nakon nekog vremena je prestao s radom tako da težnja za očuvanjem naše tradicije datira i dalje od 1978. godine. KUD je dobio ime po geografsko-etnološkoj sredini u kojoj se nalazi naše Budaševo, po našoj voljenoj ravnici Posavini.
KUD danas broji tridesetak članova i djeluje u folklornoj i tamburaškoj mlađoj i starijoj sekciji, te pjevačkoj skupini „Kraluž“.
Zasigurno ponajprije njegujete ples, glazbu i običaje svoga zavičaja? Osim toga, koje koreografije još izvodite, iz kojeg dijela naše domovine?
 

Osim folklora sisačke donje Posavine kojoj pripadamo izvodimo pjesme i plesove Like, Slavonije, splitske i bunjevačke plesove. Osim izvornih posavskih nošnji, KUD u svom vlasništvu ima i kompletne ličke, slavonske, splitske i bunjevačke nošnje.


Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Koliko su stare nošnje koje nose vaši članovi i po čemu su prepoznatljive?
Posavske nošnje u kojima nastupaju članovi su uglavnom u vlasništvu KUD-a a nerijetko se nastupa i u vlastitim nošnjama. To su tipične izvorne posavske nošnje sa vezenim ili tkanim cvjetnim motivima izrađenim od raznobojne svile. Slavonske nošnje koje imamo su također izvorne, stare nošnje, dok su nošnje ostalih krajeva koje posjedujemo rekonstrukcije originala. Naše posavske nošnje stare su oko 80-90 godina.

 
Vjerujemo da je puno nastupa iza vas, na nekima ste sudionici, a nekih nositelji. Brojni nastupi i gostovanja zasigurno su rezultirali određenim uspjesima koji su i nagrađeni? Koja je posljednja u nizu nagrada ili priznanja i što o njoj možete reći?
KUD „Posavina“ rado se odaziva na smotre i druge kulturno umjetničke manifestacije gdje smo uvijek zapaženi što zbog same prelijepe nošnje, što zbog naše izvedbe. Nastupili smo u Mađarskoj, Boki Kotorskoj, Sloveniji, BiH, Njemačkoj, te širom lijepe naše. Nositelji smo nekoliko priznanja za najljepše ruho, a naša pjevačka skupina „Kraluž“ osvojila je srebrne nagrade na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u dva navrata 2015. i 2017. godine, a ove godine osvojila je prvo mjesto na Smotri pjevačkih skupina Sisačko-moslavačke županije čime su stekle pravo nastupa na državnoj smotri zborova.
KUD „Posavina“ je i ponosni organizator koncerata i manifestacija u Budaševu. Svake godine organiziramo Božićni koncert, Jurjevski koncert, Večer pjesme i plesa povodom budaševskog Posvetila te Smotru tamburaških sastava i orkestara Sisačko-moslavačke županije, a neke od tih manifestacija održavaju se već više od 25 godina uzastopno.

 

Kakva je situacija u KUD – u obzirom na pomladak? Kako potičete mlade da se uključe u rad društva i jeste li zadovoljni odazivom?
Nažalost, vlada sve manji interes mladih za kulturno umjetnički amaterizam općenito, što se odražava i na manjak podmlatka u našem KUD-u. Problema nema s podmlatkom u tamburaškoj sekciji, dok se folklorna i pjevačka sekcija i ne mogu pohvaliti nekim priljevom mladih ljudi. Upravo sada razrađujemo strategiju kojom bi smo uz pomoć naše Osnovne škole pokušali mlade potaknuti da dođu u naš KUD i postanu čuvari narodne baštine svog kraja.
I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?

 Trenutno radimo na postavljanju koreografije izvornih pjesama i plesova koja nosi naziv „Na Gospu Žalosnu“. Radi se o prikazu običaja proslave blagdana Gospe Žalosne koja je, uz Bl. Alojzija Stepinca zaštitnica našeg mjesta. Cilj nam je prije svega više raditi na izvornim pjesmama i plesovima te na godišnjoj razini obraditi i na sceni izvesti barem jedan od naših običaja poput žetve, branja kukuruza, prela, “čiala”, pranja “alinja” (rublja) na Tišini itd. Uz to raditi ćemo pjesme i plesove ostalih krajeva Hrvatske iz kojih imamo nošnje i građu za postavljanje koreografija. Poticati ćemo rad tamburaša na što raznovrsnijoj izvedbi koja neće biti samo u službi pratnje folklornoj sekciji, a svakako ćemo uložiti maksimalni trud da naša pjevačka skupina „Kraluž“ nastavi s kvalitetnim izvedbama te da i u budućnosti niže ovakve lijepe uspjehe.

Foto: KUD “Posavina” Budaševo