Odavno smo naučili kako nije preporučljiv izlazak na sunce u vremenskom razdoblju od 11 do 17 sati, kako kremu za sunčanje na ljetovanju treba nanositi više puta dnevno, a naučili smo i kako kreme koje štite od štetnih UVA i UVB zračenja treba koristiti na licu tijekom cijele godine čak i kada je oblačno i prohladno. No, usnice često zaboravimo.

Usnice vrlo lako dehidriraju, a osim u zimskim mjesecima kada su izložene vjetru i hladnoći, posebnu brigu o njima trebamo voditi ljeti, kada su izložene sunčevim zrakama te postoji rizik od opeklina i isušivanja. Dugoročno izlaganje suncu, a pritom se misli na svaki boravak na otvorenom, može dovesti do smanjenja volumena, promjena u boji, pojavi bora, te u najgorem slučaju, raka kože, stoga je nužno korištenje kremu sa zaštitnim faktorom pri svakom izlasku iz kuće.

Kreme za sunčanje koje nanosimo na tijelo i lice nisu preporučljive za nanošenje na usne. Kada je riječ o zaštiti usana od sunca, posegnite za stickovima koji su napravljeni od prirodnih sastojaka poput pčelinjeg voska, lanolina i ricinusova, mrkvina ili kokosova ulja. Takve formulacije mogu imati čak i ukusnu aromu, a nerijetko su i dodatno obogaćene pigmentima kako biste postigli onaj savršeni „no makeup“ makeup look na plaži!

Stoga se prije svakog odlaska na plažu naoružajte visokim zaštitnim faktorom za tijelo, ali i stickovima sa zaštitnim faktorom za usne od najmanje 15, nastojte što više vremena provoditi u hladovini, a tijekom boravka na suncu dodatno se zaštitite šeširom.

Izvor: elle.hr
Foto: unsplash.com