Ulja kao dio njege za masnu kožu nije nužno kontraproduktivno kao što nam na prvu zvuči, barem tako tvrde dermatolozi.

Ulja za lice u zadnje vrijeme postala su iznimno popularna u beauty svijetu. I to s razlogom. Ne samo zato što njihovo nanošenje i masiranje u kožu imaju iznimno smirujući učinak, već zato što, ako odaberete onaj koji odgovara vašem tipu kože, tenu pružaju zdravi sjaj „zaključavajući“ pritom vlagu unutar kože. Iako se na tržištu može pronaći mnoštvo vrsta, jojobino ulje slovi kao najbolje za kožu sklonu aknama, tvrde dermatolozi. Pomaže u borbi s aknama jer može smanjiti i time uravnotežiti izlučivanje sebuma, a ujedno ima i protuupalna svojstva. No, svaka tip kože reagira drugačije na određene sastojke te je uvijek dobro prvo testirati proizvod ako ga uvodite u svoju rutinu.

Od čega se sastoji jojobino ulje?

Jojoba zapravo po svom kemijskom svojstvu nije uopće ulje već je njegova tekstura sličnija vosku zbog čega na koži ostavlja manje mastan trag u usporedbi s ostalim uljima za lice. Jojobino ulje se dobiva iz sjemenki biljke Simmondsia Chinensis. Sastoji se uglavnom od masnih kiselina, alkohola i ugljikohidrata, za razliku od ostalih ulja. Iz tog razloga pomaže u hidrataciji kože bez začepljivanja pora. Upravo zbog toga što sadrži masne kiseline izvrstan je izbor za hidrataciju kože suhe kože. Djeluje kao humektans koji privlači vlagu, a ujedno ima umirujuća svojstva koja omekšavaju i zaglađuju vašu kožu. Također je i dobar izvor vitamina E, a kao takvo ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Iako je pogodno za gotovo sve tipove kože, ulje je najbolje koristiti za suhu kožu te kožu sklonu crvenilo i iznimno osjetljivu kožu.

Je li jojobino ulje zaista dobro za kožu sklonu aknama?

Jojobino ulje zbog svojih sastojaka ne bi trebalo uzrokovati dodatne probleme koži sklonoj aknama, štoviše dermatolozi kažu da čak može imati i prednosti. Prvenstveno jer pomaže u normaliziranju proizvodnje sebuma što je uvijek problem kod kože sklone aknama. Jojoba pomaže hidratizirati kožu na isti način na koji to radi lučenje sebuma samo što jojobino ulje ne začepljuje pore. Također, tekstura i osjećaj koji ostavlja na koži je lagan te nećete pritom imati težak osjećaj masne kože. Također, nekomedogeno, ne začepljuje pore te ima protuupalna sredstva, a dermatolozi tvrde da pomaže i u zacjeljivanju površinskih ranica na koži što uvelike pomaže u borbi s aknama – smiruje upalne procese na koži te pomaže u smanjenju izbijanja akni.

Kome se ne preporučuje jojobino ulje?

Kao što smo već napomenuli, iako je ulje pogodno za gotovo sve tipove kože, ipak treba biti oprezan kod uvođenja jojobinog ulja u svoju svakodnevnu rutinu za njegu kože. To se posebice odnosi na osobe s iznimno osjetljivom kožom sklonom osipima. Također, ako imate ozbiljnih problema s aknama te ste iznimno skloni cističnim aknama, bolje je posavjetovati se s dermatologom prije nego uvedete bilo kakav novi proizvod u svoju skin-care rutinu, pa tako i jojobino ulje. U tim slučajevima vjerojatno su vam potrebni i neki lijekovi. Za borbu i liječenje cističnih akni, dermatolozi ipak preporučuju preparate na bazi salicilne kiseline koji pomažu odčepiti i očistiti pore te umanjiti proizvodnju i lučenje sebuma.

Kako dodati jojobino ulje u vašu skin-care rutinu?

Jojobino ulje se može koristiti svakodnevno te se može koristiti kao čisto ulje ili kao dodatak u ostalim proizvodima poput hidratantnih krema, seruma i čistača za lice posebice u njezi suhe kože.
Ako se ipak odlučite koristiti čisto jojobino ulje, dermatolozi preporučuju da odaberete neprerađeno, hladno prešano ulje koje zadržava bogata antioksidativna svojstva ovog ulja. Kao takvo možete ga nanijeti izravno na kožu, kosu ili nokte bez razrjeđivanja.
Ovisno o vašim željama i ciljevima te vašoj trenutnoj skin-care rutini, sami ćete na kraju ipak odlučiti kako ga uvesti u rutinu i na koji ga način koristiti.

Izvor: allure.com