Ljeto nam je stiglo, a visoke temperature izmamile su naše građane na gradska kupališta i bazene. I dok svi pazimo na njegu i zaštitu kože tijekom ljetnih mjeseci, nekako zaboravljamo da UVA i UVB zrake ostavljaju traga i na našoj kosi. To znači da se i za njegu kose treba pripremiti kako bi odgovarala klimatskim uvjetima.

Naša koža, a samim time i kosa, ljeti treba nešto sasvim drugo nego zimi kada je vani velika vlaga, vjetar i hladnoća. Suhi zrak i visoke temperature te sol iz mora i klor iz bazena znatno utječu na ponašanje naše kose.

U ovo ljetno vrijeme kosi odgovaraju proizvodi bez glicerina, posebice ako je vaša kosa prirodno valovita ili kovrčava. Naime, glicerin u proizvodima je humektans, on privlači vodu iz okoline te tako nadoknađuje vlagu u kosi. Ali kad je zrak vani suh, glicerin pomaže vlazi u našoj kosi da „izađe“ iz nje. Zbog suhog zraka, atmosferi treba više vlage te ju izvlači čak i iz naše kose.

Upravo je zbog toga ljeti poželjno koristiti proizvode za kosu koji nemaju glicerina jer će takvi proizvodi „zaključati“ vlagu u našoj kosi i spriječiti svima mrski elektricitet koji je neprijatelj broj 1 naše kose u svako doba (osobe s prirodnom kosom to znaju najbolje), a posebice ljeti. Proizvodi bez glicerina sadrže druge bitne sastojke za hidrataciju kose koji ne uzrokuju gore navedeno. Stoga obratite pažnju na sastojke u proizvodima za njegu kose i zaštitite ju na vrijeme od štetnog utjecaja sunčevih zraka.

Preporučuje se kosu i kožu dodatno zaštititi i pokrivalom za glavu, čiji je spektar danas zaista velik – od raznih šilterica, marama za glavu do predimenzioniranih šešira koji će našem sveukupnom ljetnom looku svakako dati i dašak glamura. Oči dodatno zaštitite sunčanim naočalama, posebice osobe svijetlih očiju koje su nešto osjetljivije tijekom sunčanog razdoblja.

Izvor: mashala.eu
Foto: unsplash.com