” Život bl. Alojzija Stepinca ” izveden pred krašićkom publikom

Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca iz Budaševa hodočastili su u subotu, 2. lipnja, u Krašić. Hodočašće su započeli posjetom i razgledavanjem spomen – sobe u kojoj je bl. Alojzije Stepinac proveo svoje posljednje godine života, a potom su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta u prostoru svetišta u Krašiću.

Hodočašće je nastavljeno slavljem svete mise koju je u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio budaševski župnik vlč. Krešimir Bulić u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom.
Nakon svečanog misnog slavlja, članovi budaševske dramske skupine „ Glumci – župljani „ uprizorili su dokumentarno – scenski prikaz o životu bl. Alojzija Stepinca.
Bila je to sasvim posebna izvedba, jer su u publici bili ljudi koji su dio svoga života proveli s Blaženikom i uz njega ih vežu žive uspomene.
Jedna od svjedokinja Stepinčevih dana je i Krašićanka Ana koja je, zajedno s ostalim ženama, pjevala nadbiskupu Stepincu u doba zatočeništva u Krašiću. Žene su idući u polje i s polja, često puta zastale u blizini mjesta nadbiskupova zatočeništva i punim srcem pjevale pjesme za koje su znale da ih on voli kako bi mu olakšale njegove teške životne trenutke i ohrabrile ga.


Posebna čast i radost za glumce iz Budaševa je činjenica da je predstavu gledao i msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. On je nakon izvedbe čestitao izvođačima nazvavši izvedbu sjajnom!!

Ovo je jedanaesta cjelovita izvedba predstave o bl. A. Stepincu, kao i drugi puta da su glumci prešli okvire svoga zavičaja i Sisačko – moslavačke županije šireći istinu o liku i djelu najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata.
Zahvalivši na izvedbi predstave koju su Krašićani nagradili dugotrajnim pljeskom i lijepim riječima, domaći župnik, vlč. Ivan Vučak istaknuo je kako su glumci iz Budaševa primjer da i manje, relativno mlade župe stvaraju velika djela i hvale vrijedne aktivnosti koje mogu biti uzor i poticaj svima koji žele svjedočiti istinu o velikanima Katoličke Crkve.

Izvor fotografija: putovnica.net, bl. Alojzije Budaševo