HDZ SISAK: GRADONAČELNICA KRISTINA IKIĆ BANIČEK IZBJEGAVA PREUZETI ODGOVORNOST ZA SURADNJU S ROYAL MEDIOM


GOS TVRTKI ROYAL MEDIA DAO PREKO 1,7 MILIJUNA KUNA

Iz GO HDZ Sisak stiglo nam je priopćenje za medije koje u cijelosti prenosimo: 

Nakon požara glomaznog otpada u tvrtki Royal Media u Sisku, brojni su građani bili uznemireni zbog potencijalnih zdravstvenih i ekoloških posljedica događaja. Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček tim je povodom na medijske upite odgovorila na način koji ne uvažava zabrinutost građana niti činjenicu da je GOS glomazni otpad odlagao upravo u toj tvrtki.

Na pitanje vijećnika gradskog vijeća grada Siska Tomislava Kralja o suradnji gradskih tvrtki i tvrtke Royal Media dan poslije izbijanja požara, gradonačelnica nije bila sigurna u iznose ugovora koji su sklapani s navedenom tvrtkom, a kasnije je medijima izjavila tek da Grad nema ugovor s istom, propustivši spomenuti da je Gospodarenje otpadom Sisak tvrtki Royal Media ukupno dalo barem 1.771.425,00 kuna. To proizlazi iz javnih detalja o ugovorima koji još uvijek nisu dostavljeni vijećniku Kralju po njegovom zahtjevu gradonačelnici, a radi se o ugovorima iz siječnja, travnja i lipnja 2021. godine.
Podsjetimo, iz medijskih natpisa je i davno prije bilo jasno kako je tvrtka ranije kršila zakon, a svakako prije potpisivanja posljednjeg ugovora.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček također je izjavila da je Grad već dvaput prijavio kršenje zakona inspekciji zaštite okoliša, a s obzirom da je posljednji ugovor istekao prije sedam mjeseci, postavlja se pitanje kada i zašto su te prijave podnesene je li u tom trenutku, kao i u trenutku požara, u hali bio glomazni otpad za koji je GOS tvrtki Royal Media platio zbrinjavanje.

Iz navedenog se može zaključiti kako, da nije bilo požara, GOS ne bi imao problem ponovno sklopiti sličan ugovor s navedenom tvrtkom, kako bi sanirao manjkavosti vlastitog sustava gospodarenja otpadom. Osim toga, nikada nije naveden konkretan razlog zašto je GOS, od svih tvrtki koje posluju na sisačkom području a bave se zbrinjavanjem otpada, odabrao upravo tvrtku s najlošijom reputacijom.

HDZ Sisak svakako će i dalje inzistirati na odgovorima o tome kako Grad Sisak zbrinjava otpad te će raditi na sprječavanju budućih štetnih odluka za Siščanke i Siščane.

Gradonačelnice, zašto je uopće Sisak najprivlačniji desecima tvrtki za zbrinjavanje otpada, a ne inovacijskoj industriji i tvrtkama koje koriste napredne tehnologije?

GO HDZ Sisak