Polaganjem kamena temeljca, u Glini je danas i službeno započeo projekt koji će rezultirati izgradnjom jedne višestambene zgrade za 13 obitelji. Izgradnja zgrade u Ulici hrvatskog sokola jedna je od ukupno 36 višestambenih zgrada sa 666 novih stanova na području Sisačko-moslavačke županije koje su već u izgradnji ili će se tek graditi u narednom razdoblju.

Uz župana Ivana Celjaka, polaganju kamena temeljca nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik Domagoj Orlić, direktor APN-a Dragan Hristov i gradonačelnik Gline Ivan Janković.

Župan Celjak podsjetio je kako su u Glini poslije potresa izgrađene 4 zgrade, 3 su u izgradnji, a s danas započetim radovima, Glina će dobiti 8 novih zgrada i 122 stana više nego li je imala prije potresa što je, kako je rekao župan, izvrstan temelj za demografski razvoj grada Gline. Istaknuo je kako je Sisačko-moslavačka županija završila obnovu u svojoj nadležnosti na području grada Gline.

Sisačko-moslavačka županija uspješno završila obnovu u svojoj nadležnosti u Glini

„Zadovoljni smo rezultatima obnove na području grada Gline. Potres je bio tragičan, ali vidjeli smo priliku za razvoj i tu smo priliku iskoristili. Radili smo 24 sata dnevno i povukli smo sva sredstva koja su bila na raspolaganju i taj se rezultat vidi. Ovaj tjedan otvorili smo obnovljenu zgradu Srednje škole Glina, obnovili smo zgradu Doma zdravlja, Doma za starije osobe, ranije smo obnovili zgradu Osnovne škole Glina, izgradili smo 74 kuće u naselju Banovi dvori koje će kasnije postati moderno umirovljeničko naselje. Na području Gline Županija je obnovila 32 kilometara ceste, sanirali smo 3 klizišta i obnovili 2 mosta“, istaknuo je župan Celjak.

Ukupna vrijednost investicije izgradnje višestambene zgrade u Glini iznosi 2 milijuna eura, a uključuje izgradnju zgrade, prateće infrastrukture i uređenje okoliša. Gradnja 14 višestambenih zgrada već je započela u Sisku, Kutini, Jasenovcu i Sunji te danas i u Glini.

Veliki stambeni kapacitet za grad Glinu

„Ovo je petnaesto gradilište izgradnje višestambenih zgrada u proteklih 50 dana. Po tome se vidi koliko smo kvalitetno i ažurno te projekte pripremili u tako kratkom vremenu. Pred nama je još 21 gradilište koje ćemo otvarati u idućim mjesecima na području Sisačko-moslavačke županije. Kada zbrojimo 20 zgrada koje financiramo sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija i kada tome pridodamo 36 višestambenih zgrada, onda govorimo o 974 nova stana na području ove županije. Ministarstvo trenutno radi Nacionalni plan stambene politike koji podrazumijeva nadogradnju projekta poticane stanogradnje što znači ubrzanje gradnje novih stanova iz programa POS-a“, rekao je na današnjoj svečanosti ministar Bačić.
Gradonačelnik Gline Ivan Janković rekao je kako su novi stanovi veliki stambeni kapacitet za ovaj grad te vjeruje kako će nakon građevinske obnove uslijediti demografska i gospodarska obnova. Ravnatelj APN-a Dragan Hristov poželio je izvođaču radova sreću i dobre vremenske prilike kako bi se 13 mladih obitelji što prije uselilo u novu zgradu.

Izgrađena zamjenska obiteljska kuća u Ravnom Rašću

Na području grada Gline u Ravnom Rašću završena je i izgradnja zamjenske obiteljske kuće vlasnice Milke Mihić koja je dočekala goste zajedno s kćeri Nadom Roksandić.
„Prezadovoljne smo novom kućom. Nije bilo nikakvih zastoja, niti problema. Svima zahvaljujem, posebno ministru Bačiću, jer kad je on preuzeo Ministarstvo, sve je krenulo kako treba“, rekla je Nada Roksandić.

Do Ravnog Rašća, gdje se nalazi zamjenska kuća, Sisačko-moslavačka županija je obnovila čak 24 kilometara ceste od Hrastovice do Ravnog Rašća, odnosno 9 kilometara ceste od Vlahovića do Ravnog Rašća.