Na današnji dan prije 150. godina rođen je hrvatski velikan Stjepan Radić


Stjepan Radić je bio beskompromisni borac za prava hrvatskog čovjeka, a protiv tuđinske vlasti. Njegovo političko djelovanje i okolnosti njegove smrti ostavili su duboki trag u hrvatskoj političkoj kulturi. Umro je 1928. godine od posljedica teškog ranjavanja u Atentatu u Narodnoj skupštini 1928. godine, kada ga je zastupnik u parlamentu i zastupnik Narodne radikalne stranke Puniša Račić ustrijelio za vrijeme sjednice jugoslavenskog parlamenta u Beogradu, zajedno s nekolicinom drugih hrvatskih narodnih zastupnika.

Njegova politička ostavština je golema, a povijest ga pamti kao  najznačajnijeg hrvatskog političara u razdoblju Kraljevine SHS od 1918. do 1928. godine. No, Stjepan Radić osim što je bio hrvatski političar i osnivač Hrvatske seljačke stranke, bio je i plodan književnik, publicist i prevoditelj. Bio je i prvi hrvatski politolog s pariškom diplomom, te istinski velikan hrvatske povijesti.

„Slavljenjem ideja i života Stjepana Radića želimo promicati hrvatsku povijest i vrijednosti koje povijesno simbolizira Stjepan Radić. Njegovo ime i danas je simbol za slobodu, domoljublje i spremnost žrtvovanja vlastite slobode i života za pravdu i ideale“, istaknula je ravnateljica Kulturnoga centra braće Radića Jasmina Jovev u svojem prijedlogu za proglašenjem „Godine Stjepana Radića“.

Na inicijativu i prijedlog Kulturnoga centra braće Radić  Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na sjednici održanoj 25. veljače 2021., proglasila je  2021. godinu „Godinom Stjepana Radića“ u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ove se godine, i to 11. lipnja,  obilježava 150. obljetnica rođenja hrvatskog velikana Stjepana Radića, rođenom u malom posavskom selu nedaleko od Siska, Desnom Trebarjevu.

Godinu Stjepana Radića Kulturni centar braće Radići Sisačko-moslavačke županija, uz potporu mnogobrojnih znanstvenih, kulturnih i obrazovnih ustanova, obilježit će nizom prigodnih manifestacija poput znanstvenih skupova, predavanja, izložbi i drugih kulturnih događanja, a glavna svečanost održat će se u njegovu rodnu selu, Desnom Trebarjevu, na njegov rođendan i Dan Sisačko-moslavačke županije, 11. lipnja 2021. godine.

 

Izvor: KCBR, www.kcbr.hr