Slatkiši su slatka vrsta hrane koja se obično pravi od šećera i vode, dodaju se okusi i drugi sastojci. Riječ bombon dolazi od perzijske riječi.

Slatkiši se nalaze u gotovo bilo kojoj trgovini, jer se proizvode u mnogim tvrtkama. Bombone možete napraviti i kod kuće. Mnogi ljudi vole slatkiše i misle da su dobrog okusa. Drugi ljudi to ne vole. Bomboni sadrže puno šećera, pa nije previše zdrav, ali ponekad se mogu jesti. To je najčešća grickalica, a stotine su okusa, oblika i veličina.

Slatkiši, koji se nazivaju i slatkiši ili lizalice, slatki su proizvodi koji sadrže šećer kao glavni sastojak. Kategorija, koja se naziva šećerna poslastica, obuhvaća bilo koju slatku poslasticu, uključujući čokoladu, žvakaće gume i šećerne bombone. Povrće, voće ili orašasti plodovi koji su glazirani i premazani šećerom kažu da su ušećereni.

Bomboni nastaju otapanjem šećera u vodi ili mlijeku kako bi se dobio sirup koji se kuha dok ne postigne željenu koncentraciju ili počne karamelizirati. Candy dolazi u širokoj paleti tekstura, od meke i žvakaće do tvrde i lomljive. Tekstura slatkiša ovisi o sastojcima i temperaturama na kojima se slatkiš obrađuje.

Većina bombona proizvodi se komercijalno. Industrija se značajno oslanja na zaštitu poslovne tajne, jer recepti za slatkiše ne mogu se učinkovito zaštititi autorskim pravima ili patentirati, ali ih je vrlo teško točno kopirati. Naizgled manje razlike u strojevima, temperaturi ili vremenu postupka izrade slatkiša mogu prouzročiti zamjetne razlike u konačnom proizvodu.

Prehrana

Čak i u kulturi koja često jede slatkiše, slatkiši većini ljudi nisu važan izvor prehrane ili hrane.

Učinci na zdravlje

Bomboni općenito sadrže šećer, koji je ključni čimbenik okoliša u stvaranju zubnog karijesa (šupljina). Nekoliko vrsta bakterija koje se često nalaze u ustima konzumiraju šećer, posebno Streptococcus mutans. Kada ove bakterije metaboliziraju šećer koji se nalazi u većini bombona, sokova ili druge slatke hrane, u ustima stvaraju kiseline koje demineraliziraju zubnu caklinu i mogu dovesti do karijesa. Teška ili česta konzumacija hrane s visokim udjelom šećera, posebno lizalica, slatkih kapi za kašalj i drugih bombona na bazi šećera koji dugo ostaju u ustima, povećava rizik od karijesa. Bomboni koji također sadrže kiseline koje otapaju caklinu, poput kiselinskih kapi, povećavaju rizik. Čišćenje zuba i usta nedugo nakon jedenja bilo koje vrste slatke hrane i omogućavanje da prođe nekoliko sati između jedenja takve hrane smanjuje rizik i poboljšava oralno zdravlje.

Izvor: F. I.
Foto: Pixabay