Kao što već znamo, većini je ovo mrska aktivnost u domaćinstvu i razumljivo je da je mnogi izbjegavaju. U prosjeku je za četveročlanu obitelj potrebno tjedno glačati oko 6 sati (ovisno o tome što sve glačate naravno). Ako se tome pridoda vrijeme koje je potrebno da se prljavo rublje sortira, stavi na pranje, izvadi i stavi na sušenje, te se tome još doda glačanje i raspodjela po ormarima za čas bi došli do toga da jedan dan u potpunosti provedemo samo na rublje. A danas nam zapravo najviše nedostaje upravo vrijeme.

Ako ste među onima kojima nije važno je li im majica malo izgužvana ili ne i na radnom mjestu se od vas ne zahtjeva da ste besprijekorno uredni, onda ste među sretnicima. I vi i osoba koja je u vašoj obitelji zadužena za glačanje. Pa ipak, postoje prilike za koje je neophodno upaliti glačalo i onu zgužvanu košulju učinit ponovno savršeno lijepim komadom odjeće. Danas se na tržištu nude razni modeli aparata koji će od vaše izgužvane haljine (koja izgleda, kako bi baka rekla „kao da ju je krava žvakala“) učiniti laskav odjevni predmet. U nastavku vam donosimo osnovne razlike između parne postaje i običnog glačala (pegle).

Glačalo i parna postaja mali su kućanski aparati namijenjeni savršenom glačanju odjeće koju svakodnevno nosimo. Bilo da se radi o odjeći netom izvađenoj iz sušilice ili sakou koji se nosi na posao, peglanje je nezaobilazan ritual koji briše izgužvane nabore i crtice koji se teško ravnaju prirodnim putem. Postoji nekoliko razlika između glačala i parne postaje, a odnose se na namjenu i vrstu odjeće za glačanje te domaćinstvo u kojemu cirkulira roba.

Glačalo je klasičan aparat namijenjen glačanju odjeće od glatkog materijala. To mogu biti hlače, majice, košulje i donje rublje. Svakodnevno se koristi u malim obiteljskim domaćinstvima dvočlanih ili višečlanih obitelji. Mogu ga koristiti svi koji imaju manje količine odjeće za glačanje, poput odjeće za posao, školu, itd. Idealna je za glačanje pamučnih majica ili haljina, jer pod pritiskom glača sve crtice i tvrdokorne nabore. Glačala se mogu nabaviti po povoljnim cijenama, od oko 300 kn pa više, ovisno o proizvođaču. Mogu se nabaviti parna glačala koja u sebi sadrže spremnik za vodu i raspršivač ili klasična suha glačala bez spremnika.

Parna postaja je veća i zauzima više prostora od klasičnog glačala. Dolazi sa spremnikom za vodu koji je pričvršćen na kabel koji vodi do glačala. Radi na principu ispuštanja pare. Para prodire kroz odjeću pa su rezultati glačanja odlični čak i u slučaju gustih nabora, a ne troši se mnogo vremena ni energije. Proizvodi više pare od klasičnog glačala na paru zbog odvojenog bojlera. Namijenjena je brzom glačanju te određeni modeli mogu glačati više komada odjeće istovremeno. Idealna je za velika kućanstva višečlanih obitelji u kojima je potrebno izglačati mnogo odjeće, posteljine i rublja. Koristi se i u industriji, u hotelima i restoranima u kojima je nužno izglačati veliku količinu plahti ili stolnjaka. Koristi se za glačanje odjeće od materijala koje je teže glačati, poput odijela, sakoa ili majica s otiskom. Neke parne stanice posjeduju inovativnu tehnologiju Hygienic Steam koja uklanja do 99,99% bakterija u tkaninama za zaštitu od zaraze bakterijama koje se u njoj skrivaju. Parne su postaje skuplje od klasičnog glačala, cijene se kreću od oko 1.000 do 3.000 kuna. Može se nabaviti i inačica: kompaktna parna postaja koja se koristi u domaćinstvima u kojima se često glača. Ovaj je aparat savršeno rješenje za svakoga tko nema dovoljno prostora za parnu postaju, a svejedno želi veliku učinkovitost prilikom glačanja.

Za koju se god vrstu odlučili, razmislite o nekoliko elemenata: težini samog aparata koja varira ovisno o modelu, načinu rukovanja pomoću opcija i gumba koji bi trebao biti jednostavan, o veličini tanka za vodu koji bi trebao biti jednostavan za punjenje. Također, prilikom kupovine bilo kakvog modela, provjerite da li glačalo ima automatsko gašenje za zaštitu ako ste slučajno zaboravili ugasiti peglu, a udaljili ste se iz prostorije. Razmislite i o kupovini kvalitetne daske za glačanje koja je nezaobilazna za svaki model aparata.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay