Heroji Domovinskog rata – Gordan Lederer


Snimatelj Hrvatske radiotelevizije Gordan Lederer ubijen je 10. kolovoza 1991. na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, na radnom mjestu, dok je snimao hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

Gordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a osim toga bavio se fotografijom i arheologijom.
Na HTV-u počeo je raditi još 1988. godine.
U ulozi ratnog snimatelja našao se u Iraku početkom 1991. Nakon povratka u Hrvatsku u kojoj je počinjao Domovinski rat, obilazio je krizna žarišta i kamerom svjedočio istinu. Lederer je snimio i prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima početkom ožujka 1991. u Pakracu.

Novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je njegov posljednji zadatak. Snimao je lica hrvatskih vojnika u svitanje zore i njihove kretnje tijekom izviđanja neprijateljskoih položaja.
Snimka pod naslovom Banijska ratna praskozorja satkana je od jedinstvenih prizora i samim tim je posebna uspomena na Domovinski rat koju nam je ostavio Gordan Lederer.

Najprije je stradao je snajperskog hica, a onda, tijekom primanja prve pomoći, sa srpskih je položaja ispaljena i granata koja mu je nanijela još teže ozljede.
Načelnik štaba 5. armijske oblasti JNA, general Andrija Rašeta nije dopustio da ranjenog Lederera prevezu helikopterom do bolnice u Zagrebu. Vrijeme potrebno za prijevoz ranjenog Lederera zapriječenim cestama, bilo je presudno za život ovog mladog čovjeka. Preminuo je u 34. godini života.

Na mjestu stradanja Gordana Lederera danas stoji spomen obilježje ”Slomljeni pejzaž” koji su izgradili grad Hrvatska Kostajnica i HRT.

Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom koja simbolizira kameru i jedan je od najljepših spomenika Domovinskoga rata, a njegov autor Petar Barišić kaže kako je inspiraciju dobio gledajući kadrove Banijskih ratnih praskozorja, koje je snimio Lederer. „On je pogođen snajperskim metkom, kamera je pala, staklo je propucano… I mi smo tako napravili sa spomenikom, veliku leću koja se nalazi unutar kruga propucali smo snajperskim metkom na isti način na koji je on, nažalost, ubijen. Željeli smo dobiti svjedočanstvo o tome što se dogodilo, a metak je napravio paukovu mrežu, koja se vidi na njegovim snimkama“, rekao je Barišić. Prema zamisli autora spomenik je krug života, savršenstvo koje je nasilu propucano i prekinuto, kao što je i HRT-ov snimatelj tragično izgubio život.

Izvor: tzg-hrvatska-kostajnica.hr, youtube
Foto: Alen Čaušević, hr.wikipedia.org