Župa bl. Alojzija Stepinca nastavlja s obilježavanje Stepinčevog dana u svojoj župi. Ovog puta, 10. dana mjeseca studenog, gost u Budaševu bio je istaknuti hrvatski filmski redatelj Jakov Sedlar koji je na samom kraju misnog slavlja svjedočio o svome radu na promicanju lika i djela blaženog Alojzija Stepinca.

Jakov Sedlar podijelio je svoje svjedočanstvo o bl. Alojziju Stepincu kroz njegov film „Svetac, Zločinac i dvorske lude“. Riječ je o filmu koji na povijesnim vrelima i suvremenim činjenicama govori o dva ključna povijesna lika 20. stoljeća. Film daje odgovor na pitanja kome je blaženi mučenik Alojzije Stepinac sporan i kome je jugoslavenski maršal Tito idol. Govoreći o svojim planovima, redatelj Sedlar najavio je snimanje novog igranog filma o bl. Alojziju Stepincu. Redatelj Sedlar izrazio je želju za ponovnim dolaskom u budaševsku župu upravo s novim igranim filmom o hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu.
Potom je slijedila projekcija zadnjeg filma Jakova Sedlara, dokumentarnog filma „3069“ koji se bavi tematikom suicida hrvatskih branitelja.
Društveni dom u Budaševu ispunili su mještani, ali i gledatelji koji su u Budaševo stigli iz okolnih sisačkih mjesta i župa.

Iznad svega potresan film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim predstavlja svjedočanstvo roditelja, supruga, djece i prijatelja ratnika koji su digli ruku na sebe.
Različiti su razlozi tome. Pravu istinu i motive najbolje znaju oni kojih više nema. Razočaranje, osjećaj odbačenosti, često puta degradacija i marginalizacija, uskraćivanje mogućnosti osiguravanja osnovnih životnih uvjeta obitelji ….. još je puno toga što bismo mogli navesti kao razlog suicida ili njegovog pokušaja.
Teško je bilo gledati i slušati s koliko tuge i boli o svojim očevima, djeci i bračnim drugovima govore oni koji su ostali iza njih i koliko je težak njihov život nakon tragičnog odlaska člana obitelji. Slušati majke koje više nitko ne naziva majkama i djecu koja nisu upoznala očeve i nemaju kome reći „tata“.
Na kraju projekcije filma, svi gledatelji su jedinstveni u mišljenju kako je ovo film koji bi svatko trebao pogledati kako bi bolje mogao razumjeti problematiku kojom se on bavi i općenito – razumjeti probleme hrvatskih branitelja.

Pohvala svim članovima vrijednog budaševskog tima koji već više od dvije godine neumorno, na doista raznolike i poučne načine, radi na promociji lika i djela blaženog Alojzija Stepinca, ali i promociji svih vrednota jednog zdravog kršćanskog društva za koje se i sam Stepinac gorljivo zauzimao.