„Mi, udovoljavajući želji Našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.”

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. za vrijeme euharistijskog slavlja proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, časnoga slugu Božjega, Alojzija Stepinca.
Dogodilo se to upravo na današnji dan, prije točno dvadeset i dvije godine, u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Danas sveti Papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca, pred gotovo milijun vjernika, hodočasnika iz Hrvatske i iz cijeloga svijeta.
Bio je to drugi posjet Svetog Oca Hrvatskoj, a trajao je od 2. do 4. listopada 1998. godine.

Također na današnji dan, ali 1946. godine, Stepinac je održao svoj obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom. Tom je prilikom izjavio: ”Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala, izjavljujem pred Bogom, narodom, diplomatskim zborom, da sam potpuno nevin, a povijest će pravo ocijeniti sav moj rad. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista pripravan sam svaki čas i umrijeti.”

Izvor:http://stepinac.zg-nadbiskupija.hr/, IKA-HKM, HRT