„Vjerujem da ono što postajemo ovisi o tome što nas nauče naši očevi u neobičnim svakodnevnim trenucima. Formiraju nas sitni komadići njihove mudrosti“  (Umberto Eco)

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Današnji datum, 19. ožujka, u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova zemaljskog oca te se na taj dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Prva proslava Dana očeva održana je 19. lipnja 1910. u SAD-u, u mjestu Spokane u američkoj državi Washington.
Datumi u kojima se ovaj dan slavi razlikuju se od zemlje do zemlje. Najčešće se Dan očeva slavi treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta.

Postoje dvije priče o tome kako se i kada slavio prvi Dan očeva. Prva priča, prema portalu Art of Manlliness, kaže da je davne 1908. Grace Golden Clayton iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održi propovijed u čast svim očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, ukupno njih 361.

Druga priča seže u Washington, u 1910. godinu kada se žena Sonora Smart Dodd dosjetila načina na koji je željela obilježiti i proslaviti svog samohranog oca dok je za Majčin dan slušala propovijed u crkvi. Smatrala je da majke nisu jedine koje mogu dobiti priznanje za odgoj djece jer je njezin otac ostao udovac kada je njegova supruga umrla na porodu šestog djeteta te je sam podigao šestero djece na farmi u Washingtonu. Zbog bezuvjetne ljubavi kroz težak život koju im je pružao je Sonora osjećala da mu treba pokazati zahvalnost te je odlučila da bi trebao postojati dan na koji bi svi ljudi slavili očeve poput njega.

Kako bilo, očevi imaju važnu ulogu u životima svoje djece. Ta se uloga kroz vrijeme mijenja i oni preuzimaju veliki dio odgovornosti za odgoj svoga djeteta i u njega su često puta uključeni u istoj mjeri kao i majke.

Izvor: Školski portal, Profil-Klett
Foto: pixabay, pinterest