Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite je izjavio kako se očekuje veća isporuka cjepiva te da će uskoro započeti i cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine.

Plan cijepljenja se provodi u tri faze koje se preklapaju, no Kaić ističe da se tablica cijepljenja prikazuje pogrešno i da ona ne predstavlja rang listu prioriteta.
Prioritet su i dalje koji imaju povećani rizik od komplikacija, a liječnici trebaju upotrijebiti svoje stručno znanje kako bi mogli reći tko ima taj prioritet, dodao je Kaić te pozvao Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine da napravi stručne smjernice kako bi liječnici po njima mogli cijepiti svoje pacijente.

Vezano za daljnju isporuku cjepiva, doznajemo da je do sada 150.000 doza distribuirano na teren, a samo do kraja veljače očekuje se još 200.000 doza, dok se u ožujku očekuje oko 400.000 doza. Nakon ožujka još nemaju pismene planove isporuka.

“U cijeloj Hrvatskoj se može početi cijepiti putem obiteljske medicine. Zadnji će krenuti Grad Zagreb, u ponedjeljak će svim ordinacijama obiteljske medicine biti distribuirano cjepivo”, dodavši da neke županije već imaju punktove za cijepljenje u funkciji.
Između ostalog, na konferenciji je istaknuto kako je do sada utrošeno 120.603 doza cjepiva. Cijepljeno je 67.825 osoba, a njih 52.778 je gotovo s cijepljenjem. Također u Hrvatskoj je još uvijek blagi pad incidencije gledano po novootkrivenim PCR pozitivnim osobama.

Cjepivo AstraZenece učinkovito i za starije

Na današnjoj konferenciji za medije bilo je upita i o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva AstraZenece za starije od 65. Ministar Beroš je istaknuo kako su epidemiolozi nakon razgovora s proizvođačem i nakon niza analiza upitnih elemenata, da s obzirom na to da cjepivo sprječava razvoj teže bolesti i smrtnog ishoda, apsolutno je opravdano cijepiti njime i starije osobe. Istaknuo je i kako bi krajem tjedna trebala zaživjeti digitalna platforma koja će građanima omogućiti predbilježbe za cijepljenja na nekoliko raznih načina.

Izvor: vlada.gov.hr
Photo: vlada.gov.hr, pixabay