Branka Šeparović na Stepinčevom danu u Budaševu


Uloga žene u životu Stepinca

U  Župi bl. A. Stepinca u Budaševu obilježen još jedan u nizu Stepinčevih dana. Uz cjelodnevno klanjanje i svetu misu, održana je tribina na kojoj je gošća bila naša poznata novinarka gđa. Branka Šeparović.
Na izuzetno zanimljiv i poučan način progovorila je o Stepincu, kao i ulozi žene u njegovom životu. Tu je ponajprije njegova majka. Ona je ključna figura njegova djetinjstva i mladenaštva. Postila je i molila još od njegova rođenja i izmolila njegovo svećeništvo.
Zatim su tu žene, seljanke, koje su, u nemogućnosti da pomognu na drukčiji način, odlazile blizu zatvora u Lepoglavi, dok je Stepinac tamo bio zatočen,  i svakodnevno pjevale pjesme o Mariji te ostale svete pjesme koje je Stepinac volio.
Kod proglašenja Stepinca blaženim, veliku je ulogu odigrala Blažena Djevica Marija. Prvotna zamisao, svjedoči gđa. Šeparović, bila je da Papa Stepinca proglasi blaženim u Zagrebu, no nije bilo tako. Dogodilo se to na Mariji Bistrici, upravo zbog Majke Božje Bistričke – po odluci Svetog Oca.
O Stepincu su i na samom kraju ovozemnog života brinule časne sestre.
Iznijela je i zanimljivo svjedočanstvo o Stepinčevim anđelima i njihovoj vezi s Pelješkim mostom.

Nekoliko se puta susrela sa pokojnim Papom, sv. Ivanom Pavlom II. za koga je rekla kako je jako volio „ dragi hrvatski narod „ i da je to bio čovjek s „ posebnim plavim očima „.

Naglasak svoga izlaganja stavila je na snagu hrvatskoga naroda koji samo jedinstvenim istupanjem može obraniti svoja uvjerenja i obraniti se od napada svake vrste koji su danas vrlo učestali u našoj sredini i domovini.

Progovorila je o procesu proglašenja svetim zaštitnika naše župe te potrebi uporne molitve i svjedočenja o Stepincu i onome što dobivamo po njegovom moćnom zagovoru.
Bilo je to vrlo opširno i poučno izlaganje osobe širokog znanja i bogatog profesionalnog, kao i životnog iskustva koje su župljani slušali s velikim zanimanjem.