Božićne čestitke predstavljaju vrijedan i zanimljiv dio tradicijske baštine. Slanje božićnih čestitki s pisanom porukom još je u drugoj polovici 19. stoljeća počelo zamjenjivati usmene čestitke.

Prva poznata božićna čestitka datira iz 17. stoljeća, točnije iz 1611. godine, a pojavila se u Engleskoj.
Nakon toga češći spomen božićnih čestitki počinje se javljati u 19. stoljeću, točnije 1843. godine kada je John Callcot Horsley izradio božićnu čestitku za sir Henry Cole-a. U drugoj polovici 19. stoljeća, božićne su se čestitke proširile dalje po svijetu. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata uglavnom su se na njima nalazili patriotski motivi te su ih djevojke rado slale svojim momcima na bojišnicu. Takve čestitke ujedno pričaju jednu posebnu i sentimentalnu blagdansku priču – ispisane ljubavnim stihovima i lijepim željama za blagdane izazivale su veselje i nadu kod osoba koje su ih primile u možda najtežim trenucima svog života.

U Hrvatskoj se ovaj običaj javio najvjerojatnije početkom 20. stoljeća (op.a.većina čestitki upravo i datira iz tog doba), kada je nastupilo tzv. zlatno doba razglednica, a zahvaljujući ljudima koji su sačuvali stare božićne čestitke, imajući na umu važnost čuvanja i njegovanja starih običaja, danas znamo kako nisu sadržavale pretežno religiozne motive, već upravo suprotno. Na njima prevladavaju svjetovni motivi – šaljivi motivi, motivi božićnog drvca, snježni motivi, motivi obitelji, djece u igri na snijegu…

Iako živimo u digitalnom dobu kada je čestitku za Božić brže i lakše uputiti elektroničkom poštom ili putem mobitela, pozivamo Vas da zavirite u našu galeriju starih božićnih čestitki koje će Vas možda inspirirati da kreirate vlastitu i jedinstvenu božićnu čestitku kojom ćete zasigurno obradovati svoje bližnje i prijatelje.

Svim našim dragim sugrađanima i čitateljima želimo sretan i blagoslovljen Božić!

Izvor: http://povijest.net/2018/?p=2422
Foto: pinterest, pixabay