Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Kraljice svete Krunice, u srijedu 7. listopada, svečano misno slavlje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku tijekom kojeg je i blagoslovio novopostavljene vitraje.

U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivan Grbešić, župnik iz Ivanić-Grada vlč. Branko Koretić, župnik iz Komareva vlč. Mirko Režek i p. Mariano Passerini iz kutinske Družbe Sinova Bezgrešne.

Vitraje je izradila tvrtka Bokart prema predlošku umjetnika Marka Rupnika, autora i oltarnog mozaika, a prikazuju otajstva Gospine krunice.

U svome obraćanju okupljenim vjernicima i gositma, biskup je između ostalog poručio i kako bi volio bih da upravo ovaj dan, ovaj blagdan Marije Kraljice krunice, bude glavni blagdan ove crkve koja ima naslov Marije Kraljice mira.

„Jer je mir u našoj Domovini prije 25 godina došao upravo po molitvi krunice, koju je molio sav naš napaćeni narod koji je trpio srpsku agresiju i samo se čudom Božjim uspio obraniti i izvojevati slobodu. Naši su branitelji nosili krunicu, i to je jedinstveno u povijesti ratovanja da su vojnici na odorama ili oko vrata imali krunicu. Marija nas je obranila, ona nam je pomogla, ona je svojim zagovorom kod Boga isprosila Božju naklonost, Božju milost, Duha Svetoga, da ispuni naša srca snagom i hrabrošću, da naše misli učini mislima mira, da naša djela budu djela ljubavi i blagoslov za sav naš narod. Zato moramo biti zahvalni danas B.D. Mariji, Kraljici krunice po kojoj nam je došao mir: Kraljica krunice upravo se pokazala prema nama Kraljicom mira. Neka nas ne prestaje i dalje zagovarati i neka nam izmoli Duha Svetoga i u svim današnjim borbama za dobro, za ljubav i mir“, zaključio je biskup.

Na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je župnik Grbešić. On je zahvalio svima onima koji su pomogli da se postave ovi vitraji. „Crkveni oci nas uče da su vitraji prozori u nebo, a sveci nam kažu da je Marija najkraći put do Isusa kojem smo danas imali naše godišnje klanjanje. Neka nam vitraji ne budu tek ures već poticaj da ulazimo u prizor svakog otajstva i žarko molimo zagovor Blažene Djevice Marije za obnovu naših obitelji te za nova duhovna zvanja“, poručio je na kraju.

Izvor: Sisačka biskupija