„Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest.”

Svake godine, 5. listopada obilježavamo Svjetski dan učitelja. Biti učitelj – najljepši je poziv na svijetu. Ove godine još možemo dodati i najizazovniji poziv.

Prošlog proljeća zatvorile su vrata škole diljem svijeta. Učitelji su, bez mogućnosti izbora otpočeli online nastavu.
Nepripremljeni za sve što se počelo događati, kreativni i snalažljivi stručnjaci s velikim srcem uhvatili su se u koštac sa svim problemima i online se povezali s učenicima i roditeljima. Svi zajedno, svatko kako je najbolje znao i mogao, dali su osobni maksimum kako bi što uspješnije, na sasvim novi način poučavali svoje učenike.
Naravno da ništa ne može zamijeniti živu riječ i osobni kontakt, ali kad nije bilo druge, izvukli su najbolje iz onoga što se u tom trenutku nudilo kao najprihvatljivije rješenje. I uspjeli su. Učitelji čarobnjaci!!

Uvijek valja imati na umu kako učiteljsko zanimanje stvara sva ostala zanimanja. Učitelji obrazuju i odgajaju budućnost svijeta. Oni su ti koji vole, paze, maze, tješe, najbolji su prijatelji, osobe od povjerenja. Oni usmjeravaju, formiraju, prenose znanje, tolerantni su i puno praštaju, ali imaju i svoj stav!

Gotovo da nema osobe koja se ne sjeća svoje prve učiteljice ili učitelja. Stoga, dragi učitelji, budite svjesni svoga poziva i njegove važnosti u životima vaših učenika.
Vi ste oni koji unose cijeloga sebe u svoj rad, kako bi djeci u svojoj učionici približili svijet koji ih zove i pripremili ih za život.
Vi radite i kad drugi to ne vide, vi ste oni koji žive svoj plemeniti poziv! U vašim je rukama budućnost svijeta.

Prvoj učiteljici….
„…. kad u jesen zazvoni školsko zvono, ispred mene nećete stajati Vi već neka nova učiteljica. Vama će doći neki novi učenici koji neće znati kakvo se blago krije u Vama, a ja ću cijeli život pamtiti sve Vaše lijepe riječi upućene meni.“

Foto: pixabay