Jesen je. Vrijeme je berbe kukuruze. Ulicama gotovo svih naših sela i prigradskih naselja svakodnevno prometuju moderni strojevi – kombajni i traktori čije su prikolice pune zlatnih plodova zemlje i čovjekova rada.
Kukuruza se bere, kombajnira i silira pomoću različitih strojeva. Sve je suvremeno i događa se brzo.

U prošlosti, zapravo ne tako davno, sve je bilo puno jednostavnije, zasigurno sporije, ali je imalo onu draž koja se danas izgubila, sasvim ugasila.

Kukuruza se brala ručno. Berači bi hodali bi redom kukuruzišta i brali klipove kukuruze stavljajući ih u duboku pletenu košaru, koju bi nosili sa sobom. Napunivši košaru, obično bi je netko od muškaraca nosio do kola ili prikolice te sadržaj isipao u nju. Tako bi to trajalo sve dok se cijelo polje kukuruze ne bi pobralo.
Kukuruza se tada odvozila kući, na dvorište, gdje bi se s klipova uklanjala perušina, što se nazivalo perušanje.

Kukuruz spreman za spremanje u kukuružnjake

Osim posla, bila je to prilika za druženje gotovo cijelog susjedstva i rodbine. Uz pjesmu i šale, perušala se kukuruza do dugo u noć. Djeci je to predstavljalo osobito veselje. Malo bi pomagali, više se igrali gradeći tunele u perušini i igrajući se skrivača.
Miris mošta, slanih i slatkih kiflica te gibanice s orasima i makom širio se dvorištima našeg zavičaja.

Često su se i djeca, učenici osnovnoškolskog uzrasta, uključivala u organiziranu berbu kukuruze, zajedno sa svojim učiteljima. U nekom prošlom vremenu, bilo je to nešto sasvim prihvatljivo.

Osnovnoškolci u berbi kukuruze na Poljoprivrednom dobru u Topolovcu.

Danas je gotovo nemoguće naći mjesto na kome se berba kukuruze odvija na ovakav način.

Na sreću, postoje kulturno – umjetnička društva i udruge koje čuvaju starinske običaje otimajući ih zaboravu. Jedno od njih, nama poznato i drago, je HKUD “Radost” iz Sela kod Siska.
Društvo njeguje iskjučivo izvorni folklor, bazirano je na područje Posavine i Pokuplja, odnosno uže okolice Siska te u svojim koreografijama najčešće obrađuje običaje (radne i svečane), kako bi se mlade generacije upoznale s načinom života i običajima svoga zavičaja. Tako je i običaj perušanja kukuruze obrađen u njihovim koreografijama.

Foto: Damir Bevanda, HKUD Radost Sela, agroklub.com