Jeste li znali da rajčica podrijetlom dolazi iz Južne Amerike i nikako ne pripada domaćim autohtonim vrstama povrća a ni voća kako se botanički kategorizira. Mnogi ljudi misle kako smo rajčicu posudili iz susjedne nam Italije, međutim to nije točno. Rajčica se dugi niz godina koristi u kulinarstvu iako se isprva mislilo da je otrovna te se koristila isključivo u dekorativne svrhe. U Hrvatskoj rajčice obitavaju u domaćim vrtovima dovoljno dugo da ih ‘svojatamo’ i govorimo o domaćim autohtonim sortama koje je konvencionalna poljoprivreda gotovo izbrisala s našeg tržišta. Zahvaljujuć tradiciji, sjemena starih sorata sačuvana su u obiteljima našeg kraja te se prenose generacijama s koljena na koljeno od juga do sjevera.

Svih mogućih oblika, veličina, boja i nijansirano kiselo-slatkih okusa, rajčicu zasluženo možemo nazvati kraljicom vrta.

Uzgaja se za toplih mjeseci, zbog potrebe za velikom količinom svjetlosti kako bi mogla plodonositi. Sve popularnija je i u balkonskom uzgoju, za koji se koriste patuljaste sorte niskoga rasta.

Iako na prvi pogled ne zahtjevna biljka, rajčica traži popriličan oprez u uzgoju. Sije se već u trećem mjesecu na toplo i sunčano mjesto. Traži mnogo hranjiva kako bi mogla rasti i plodonositi. Vrlo je osjetljiva na niske temperature, posebice proljetni mraz. Rajčica je biljka koja voli vodu ali ne voli kupanje. Prilikom visokih temperatura i s povećanom vlažnošću zraka obolijeva i gotovo ju je nemoguće spasiti od vrlo česte bolesti koja napada i mnoge druge kulture, plamenjače. Iako današnja suvremena poljoprivreda pronalazi riješenja u raznim kemijskim špricanjima, kako bi sačuvala zdravlje biljke, domaći uzgoj je ipak i dalje okrenut prirodnim sredstvima i trikovima očuvanja zdravlja ove veličanstvene i ljekovite biljke.

Rajčice sadrže velike količine likopena, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv karcinoma. Razina likopena ne opada kuhanjem tako da zaista nema opravdanja da se rajčica ne unosi u organizam, u sirovom ili prerađenom obliku.

Rajčice jednom posađene u vrt, vrlo brzo djeluju na fizičku spremu i očuvanje vitke linije. Čišćenje od trave koju ne vole, redovito zalijevanje, orezivanje i vezanje pridonosi učestalim fizičkim aktivnostima koje se odražavaju na lijep i vitak izgled 🙂

Sadite i jedite zdravo, u konačnici ako baš i nemate vremena potražite naše lokalne opg-ovce te zaštitite svoj organizam na najbolji mogući način.

Ukusne recepte s rajčicama potražite u našoj rubrici

Recepti : https://siscia.hr/category/zivot/recepti/