U petak, 15. rujna 2023. u Budaševu je održana druga po redu Večer dječjeg folklora „Mali čuvari baštine“.

Organizator ove manifestacije je Udruga za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo. Aktivnost je doprinos Udruge proslavi župnog Posvetila.
U manifestaciji su sudjelovale dječje folklorne sekcije iz Buševca, Kravarskog, Bratine, Petrinje, Volodera, Siska i Budaševa.

Nakon okupljanja dvjestotinjak izvođača i njihovih voditelja, povorka plesača i svirača se uputila u župnu crkvu na svečani blagoslov. Nakon toga počeo je program kojem su, uz mještane i roditelje prisustvovali i dragi gosti-prijatelji Udruge.
Ispred Zajednice kulturno-umjetničkih udruga događaj su pratili predsjednica Zajednice Ivanka Roksandić i tajnik Ivan Mužek.
Draga gošća na programu također je bila s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s kojom Udruga izvrsno surađuje u provođenju svojih aktivnosti.

Publika je uživala u koreografijama iz Slavonije, Brodskog Posavlja, Međimurja, Moslavine, Banovine i Posavine, a iznenađenje večeri bili su mali glumci iz Budaševa koji su uprizorili „Svatove iz Jabukovca“.

Iako djeca, zadivili su sve okupljene u holu osnovne škole u Budaševu izuzetnom uvježbanošću i kvalitetom izvedbe.
Mali čuvari baštine su u Budaševu pokazali i još jednom dokazali da su doista mali-veliki čuvari tradicije i kulturnog identiteta hrvatskog naroda.

Foto: Jasna Anušić i članice Udruge Radost