U sisačkom Gradskom muzeju u petak, 29. lipnja 2018. godine, s početkom u 19:30 sati održat će se otvorenje 4. međunarodne izložbe karikatura MIKS 2018, ove godine na temu „Crna jedra“ / „Black sails“.

Ovogodišnja izložba najveća je izložba karikature u svijetu po broju autora učesnika, broju pristiglih radova, ali i zemalja sudionica.
Ove je godine zaprimljeno čak 2388 radova od 855 autora iz čak rekordnih 87 zemalja svijeta. Povodom ovog događaja koji je od velike kulturne i turističke važnosti za naš grad, u svojstvu žirija u Sisak dolaze renomirana imena svjetske karikature:
Andrea Pecchia (Italija), Fawsy Morsy (Egipat, organizator svjetskog okupljanja karikaturista u Egiptu), Jitet Kustana (Indonezija), Krešimir Galović (Hrvatska, povjesničar umjetnosti) i Luc Descheemaekre (Belgija, pobjednik ovogodišnjeg World Press Cartoon u Portugalu, najprestižniji svjetski natječaj s proračunom od 120 000 dolara) i organizator MIKS-a Nenad Ostojić (dobitnik godišnjih nagrada Sisačko-moslavačke županije i grada Siska za 2017. godinu).

U sklopu ovogodišnjeg MIKS-a već se održala prva dječja međunarodna izložba karikatura MIKS Junior, prva ikad održana u Hrvatskoj. Izložba je otvorena 13. lipnja u prostoru škole 22. lipnja u Sisku, a pristiglo je 200-injak radova 175 autora iz 12 zemalja diljem svijeta.
U sklopu 4.  MIKS-a ove će se godine po prvi puta dodijeliti MIKS svjetska godišnja nagrada za karikaturiste „Zlatno šiljilo“ („Golden pen sharpener“). Predsjedništvo Udruge MIKS sastat će se 25. lipnja te će se tada donijeti konačna odluka o proglašenju dobitnika ove nagrade koja bi trebala postati svojevrsni „Oskar“ za karikaturu.

Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije:
• Karikaturist godine
• Nagrada za životno djelo
• Nagrada osobi ili organizaciji na promociji karikature u svijetu

U žiriju sastavljenom od najeminentnijih ljudi iz svijeta karikature sudjelovalo je 26 članova iz cijelog svijeta, a između ostalih dopredsjednik FECO Bernard Boutton iz Francuske i Murat Yilmaz iz Turske, predsjednik udruge United World Cartoon.
Antonio Rodriguez (Meksiko)
Zhu Cheng (Kina)
Tošo Borković (Srbija)
Andrea Pecchia (Italija)
Fawsy Morsy (Egipat)
Naji Benaji (Maroko)
Nenad Ostojić (Hrvatska)
Zoran Petrović (Njemačka)
Jordan Pop Iliev (Makedonija)
Krešimir Galović (Hrvatska)
Frane Dulibić (Hrvatska)
Ivailo Tsvetkov (Bugarska)
Jitet Koestana (Indonezija)
Marco de Angelis (Italija)
Julian Pena-PAI (Rumunjska)
Afifur Rahaman (Norveška)
Eduardo Baptistao (Brazil)
Petar Pismestrović (Austrija/Hrvatska)
Andrus Tamm (Estonija)
Konstantin Kazancev (Ukrajina)
Seyran Caferli (Azerbejdžan)
Segio Navarro (Meksiko)
Murat Yilmaz (Turska)
Viacheslav Shilov (Rusija)