Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, dozapovjednika prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, u Šašnoj Gredi, pokraj Siska, obilježena je 32. obljetnica pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, koji je za pripremanje, organiziranje i operativnu obranu napadnute Republike Hrvatske učinio više od ikoga na sisačkom području.


Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, dok je zamjenik župana Mihael Jurić bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Robert Suntešić, a izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica, petrinjska gradonačelnica Magadlena Komes.

Ratni veterani, suborci Marijana Celjaka, članovi Udruge ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak, i ove su godine organizirali sjećanje na čovjeka koji ih je vodio u najtežim i najneizvjesnijim vremenima u novijoj hrvatskoj povijesti. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, odana je počast junaku obrane grada Siska, Marijanu Celjaku.

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.
Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.
Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.
Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

Po završetku komemoracije u Šašnoj Gredi, njeni su sudionici odali počast i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Topolovcu.