Novi početak školske godine u Popovači nije mogao početi bolje. Naime, jučer je pred mnoštvom učenika i njihovih roditelja, te nastavnika i uzvanika, svečano otvorena nova škola u Popovači.

Osnovna škola „Zorka Sever“ nosi ime  popovačke slikarice i pjesnikinje.

Jedan od najvećih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji osim po obimu izgradnje i visini investicije, ovo je i najmodernije uređen školski objekt ne samo u županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Visina ove investicije je 65 milijuna kuna, a najveći dio, 50 milijuna osigurala je Sisačko-moslavačka županija. Grad Popovača u projektu sudjelovao je s 8 i pol milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 3 i pol milijuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 1,8 milijuna kuna.

Suvremeno opremljene učionice sa izlazom u vrt, kuhinja, školska knjižnica, velika i mala sportska dvorana, prostori prilagođeni za djecu s invaliditetom, školski ormarići sa sistemom zaključavanja, veliki dnevni prostor, školski vrt i još puno puno toga…

Na otvorenju je izostalo prisustvo predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, no to nije umanjilo niti važnost niti svečanost ovog događaja.

Nemoguće je da se ne nameće pitanje, ako je jedna županija mogla uložiti ovoliko novaca u izgradnju moderno opremljene škole sa svim dodatnim sadržajima i velikom sportskom dvoranom i toliko izdvaja za obrazovanje, što Ministarstvo onda čeka sa dovršetkom Obrtničke škole u Sisku? Ipak je to njihov projekt.

Nemoguće da jedna županija može nešto što cijelo Ministarstvo ne može.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako je ovo projekt ulaganja u budućnost, u nove mlade snage. Naglasio je kako nije bilo nimalo lako završiti projekt izgradnje škole, no Sisačko-moslavačka županija iscrpla je sve mogućnosti i usmjerila snage kako bi danas ovo bila jedna od najmodernijih osnovnih škola u Hrvatskoj sa 75 zaposlenih i 505 učenika.

Učenici su sve nazočne počastili kulturno-umjetničkim programom kroz ples i pjesmu u narodnim nošnjama. I bili su sretni, ovo je ipak njihov dan i škola u kojoj će proživjeti jedan lijepi period svog života.