Danas se navršava 75 godina kako nas je napustio jedan od velikana “spisateljskog svijeta” Antoine de Saint-Exupéry. Autor je knjige koja je obilježila mnoga odrastanja i oblikovala male i malo veće čitatelje. Naravno, riječ je o knjizi Mali princ. Pustolovine Malog princa te brojne mudre misli, prekrasne poruke i čaroliju umjetnosti na papir je pretočio upravo ovaj čarobnjak “pera i riječi”. Svaka stranica sakriva novu mudrost, a svaka slika nam otkriva novu čaroliju umjetnosti.

„Jednom, kada mi je bilo šest godina, vidio sam prekrasnu sliku u knjizi o prašumi naslovljenoj Istinite priče. Slika je prikazivala zmijskog cara kako guta zvjerku.“ Ovim citatom započinje Antoinev klasik kojemu se svi rado vraćamo. Zamislite da ste pilot zaglavljen u orijaškoj pustinji Sahari, sa zalihama koje su dostatne za samo osam dana. Najednom, pred vama se pojavi dječak neobična izgleda te vas zamoli da učinite nešto za njega, nešto toliko jednostavno, dječje.
„Molim vas… nacrtajte mi ovcu.“ Što se dalje dogodilo i je li ovca bila dobro nacrtana? To ostavljam vama da otkrijete. Ponovno primite knjigu o Malome princu u ruke te se upustite u pustolovinu po čarobnom, isprva jednostavnom životu malenog dječaka s asteroida. Ponovno pogledajte kroz oči nevinog, znatiželjnog djeteta koje sve propituje. On na jednostavan, a toliko mudar način opisuje život koji se čini tako zamršen.
Ukoliko ste veći ljubitelj filmova, možete pogledati animirani film s istim nazivom.  Pustolovina prati već ostarjelog čovjeka i djevojčicu koja se tek doselila u starčevo susjedstvo. Kada najednom tajanstveni crteži počnu pristizati na radni stol djevojčice, ona se upušta u pustolovinu otkrivanja tog malenog dječaka koji je zatražio nacrtanu ovcu.

Savjet za one koji će obilježiti današnji dan! Ovo trebate znati! Kad god uzmete knjigu u ruke, komentirate ili izgovorite citat koji najviše volite, pisac ponovno oživi i na taj način pokaže kako je tu, vječno prisutan kroz svoje djelo.

„… No kako je vrijeme prolazilo, rane su zacijeljele. Moja ruža ponovno uzdignuto stoji na površini asteroida. Odlučio sam poslušati savjet mojega prijatelja s tvojeg planeta. Okreni se onome što ti srce želi. Iako se sada odmaraš, znam da bi najradije u ruke uzeo olovku i papir te nacrtao moju ružu, ovcu i mene. No bit će vremena za to, jednom. Znam da ćemo se jednog dana ponovno sresti, dragi moj prijatelju, no tada ćemo oboje biti i stariji i mudriji…
Puno te pozdravljaju tvoj Mali princ, ruža i ovca!

Izvor:M.S.
Foto: Cinestar; Pixabay