Od danas je Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku bogatija za uređaj za magnetsku rezonancu.
Ovom važnom i velikom događaju, uz domaćine iz sisačke bolnice, nazočili su župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić, sisački biskup Vlado Košić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te zamjenici župana Ivan Celjak i Roman Rosavec, kao i brojni predstavnici gradova i općina Sisačko – moslavačke županije.

Ravnatelj bolnice podsjetio je nazočne na cjelokupni tijek akcije prikupljanja sredstava za nabavku ovog uređaja naglasivši kako je bolnica u Sisku bila jedna od rijetkih županijskih bolnica koja nije imala ovaj uređaj te da sama bolnica nije imala dovoljno sredstava da ga kupi, kao ni županija, a k tome još nisu bili ni u planovima Ministarstva zdravstva.
Tada je Inicijativu za kupnju uređaja dao župan Sisačko – moslavačke županije rekavši kako žitelji Siska i cijele SMŽ moraju imati istu kvalitetu zdravstvene skrbi kao i svi drugi žitelji naše zemlje.
Tako je započela donatorska akcija prikupljanja sredstava za kupnju ovog uređaja.
U nju su se najprije uključili akademski slikari iz naše županije, a potom i umjetnici s šireg područja. Održane su prodajne izložbe u Sisku, Zagrebu i Kutini koje su imali za cilj, osim prodaje slika, poticali donatore da se priključe spomenutoj akciji.
Među prvima je to učinila Sisačka biskupija, zatim gradovi: Glina, Petrinja, Popovača, Novska, Kutina, većina općina s područja Županije, privredni subjekti i pojedinci.
„Ova akcija pokazala veliko jedinstvo svih žitelja županije, jer se nakon prikupljene polovice vrijednosti uređaja, akciji priključilo Ministarstvo zdravstva,“ – naglasio je dr. Dujmenović.


Da je danas važan dan za sisačku bolnicu, koja svakako zaslužuje i nužno treba ovakav uređaj, nazočne je podsjetio i župan Ivo Žinić istaknuvši kako je vrijednost uređaja 6 milijuna kuna, uz dodatni milijun uložen u opremanje prostora da bi se uređaj mogao montirati.
Pacijentima je zaželio da im uređaj bude od koristi, a liječnicima da im olakša rad i poboljša kvalitetu dijagnostike.

Resorni ministar je u svome obraćanju nazočnima rekao kako je bila potreba da i sisačka bolnica, s više od dvjesto godina tradicije napokon dobije ovakav uređaj, jer je on osnovni standard današnje medicine.
Uređaj, osim toga, znači najnoviju tehnologiju i najviše standarde što će biti na dobrobit pacijenata ovoga kraja ali će i liječnicima olakšati rad i postupanje u dijagnostici i terapiji. Ministarstvo se u nabavku uređaja uključilo s 3 milijuna kuna.
Ministar je pohvalio rezultate rada djelatnika bolnice uz skromne uvjete u kojima rade. Potom je najavio novi projekt nagrađivanja zdravstvenih djelatnika po učinku, s ciljem zadržavanja istih u Hrvatskoj, a koji će započeti upravo u bolnici u Sisku.


Na kraju svečanosti, uređaj za magnetsku rezonancu su zajednički pokrenuli sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak dr. Tomislav Dujmenović.

Foto: Siscia.hr