Župan Ivan Celjak sa suradnicima, obišao je u četvrtak, 28. srpnja 2022. godine, još jedno gradilište Sisačko-moslavačke županije. Stara, zapuštena zgrada uz samu obalu rijeke Kupe, bivša vojarna, dobiva novu svrhu i novi izgled. Na gradilištu su radovi u punom jeku, krenula je konstruktivna obnova ove reprezentativne povijesne zgrade iz 1891. godine.

Zgrada je korištena tijekom Domovinskog rata, nalazi se na jednoj od najljepših lokacija uz samu rijeku, a njezin pun potencijal, Sisačko-moslavačka županija iskoristit će za razvoj programa namijenjenih mladima i kroz ulaganje u njihovo obrazovanje.

Sisačko-moslavačka županija ovim projektom u Sisku u vrijednosti preko 160 milijuna kuna, podići će razinu obrazovanja na najviši nivo. U gradu Sisku omogućit će se mladima i brojne sadržaje vezane uz stjecanje novih znanja iz područja elektrotehnike i robotike te ih učiniti konkurentnijima kasnije pri zapošljavanju. Važan je i dolazak svjetski priznatih stručnjaka i profesora u Sisak, a koji će učenicima prenositi znanje.

„Na 5000 četvornih metara biti će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studio, restoran, hostel za pedesetak gostujućih učenika ili predavača i drugi nužni prostori. Ovdje će biti smještena i najsuvremenija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena”, rekao je župan Celjak.

Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi jedinstveni u Hrvatskoj, a koje je Sisačko-moslavačka županija predstavila gospodarstvenicima u hali bivšeg Uradi sam u Sisku.

Strojevi se već koriste, a na opremi vrijednoj oko 17 milijuna kuna učenici će kroz konkretan rad uz mentora, razvijati nova znanja i vještine. Učenici s područja Sisačko-moslavačke županije tako imaju priliku učiti i raditi na modernoj opremi koju ima možda samo Mate Rimac u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako ovom investicijom Županija želi proširiti mogućnosti koje trenutno pružaju obrazovni programi i uskladiti ih s potrebama tržišta rada.

„Želimo da Sisak bude grad mladih, grad obrazovanja, ovdje ćemo dovesti stručnjake, sveučilišne profesore…Kompletan razvoj usmjerili smo na mlade i ulaganja u mlade, u njihovo obrazovanje i u profesore koji prenose nova znanja koja su itekako tražena u svijetu, a primjenjuju se na najmodernijoj opremi.”- istaknuo je župan Celjak, podsjetivši da „Županija trenutno radi i na prvom učeničkom domu u Sisku, koji će kad se završi biti dom 65 učenika“.

Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan preko 48 milijuna kuna, pri čemu je iznos financiranja osiguran 100%. Korisnik ovih bespovratnih sredstava je županijska škola – Tehnička škola Sisak. Drugi izvor financiranja projekta osiguran je kroz projekt Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Taj projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti preko 76 milijuna kuna.

Uslijed posljedica potresa, objekt je dodatno oštećen te je potrebna konstruktivna obnova. Vrijednost tih radova iznosi 39,9 milijuna kuna i financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU i odnosi se na zgradu 1 (centralna zgrada) i zgradu 2.

Sisačko-moslavačka županija je uz Tehničku školu Sisak aplicirala za veći dio bespovratnih sredstava a ova investicija od preko 160 milijuna kuna u gradu Sisku omogućuje smjer razvoja Siska kao obrazovnog centra i županije koja pruža velike mogućnosti budućim mladim naraštajima.