„Zajedno za Glazbenu“ – svibanjski koncert učenika Glazbene škole i Zagrebačkih solista


Nakon nastupa s Gudačkim kvartetom Rucner, učenici Glazbene škole nastavljaju provoditi kampanju „Zajedno za Glazbenu“. Ovoga puta najavljuju koncert sa slavnim Zagrebačkim solistima. Koncert, koji će ujedno biti i prvo veće kulturno događanje u našem gradu održat će se u dvorani INA, 13. svibnja 2021. godine s početkom u 19 sati.

Podsjetimo, cilj kampanje „Zajedno za Glazbenu“ je prikupljanje sredstava za izgradnju nove zgrade Glazbene škole u Sisku te područne škole u Petrinji koje su nastradale u potresu 29. prosinca prošle godine. Tako je bez školskog prostora i bez svoje „kuće glazbe“ ostalo 360 učenika i 40 učitelja.

Glazbena škola Frana Lhotke bila je biser arhitekture grada Siska, nekadašnja sinagoga, građena između 1862. i 1890. godine. Uništenjem židovske zajednice u holokaustu bila je opljačkana i devastirana. Tek dvadeset godina poslije (1967.) zgrada je prenamijenjena u glazbenu školu.

Posljednje 53 godine bila je ispunjena zvukovima glazbe i dječjeg smijeha. Zvukovi instrumenata i glasova upili su se u zidove i svojom ljepotom uveličali grad Sisak i Petrinju. Tisuće mališana zajedno s učiteljima ovdje su prvi put zasvirali instrumente, naučili prve note, pjevali u zboru po prvi put, razbili svoje strahove i ostvarili svoje prve javne nastupe. Mi, učitelji radom s djecom i prijenosom znanja, umijeća i ljubavi prema glazbi pridonosimo izgradnji kulturnog i plemenitog društva koji počiva na idejama ljudskosti. Odlučili smo sva svoja znanja i mogućnosti unijeti u kampanju da bi izgradili novu, još bolju školu, školu 21. stoljeća.

Glazba mora ponovo odzvanjati u gradu Sisku i Petrinji te ponovo na noge kulturu cijele Sisačko-moslavačke županije.

Glazbena škola otvorila je i humanitarni račun za uplate, a detaljne informacije možete saznati na https://fran-lhotka.hr/

Izvor: fran-lhotka.hr
Foto: fran-lhotka.hr