“Štednja je mudrost trošenja!”

Svjetski dan štednje slavi se 31. listopada. Toga dana, 1924. godine, održan je prvi međunarodni kongres štedioničara u Milanu.
Tada su okupljeni predstavnici svih svjetskih štednih ustanova pokušali pronaći rješenje krize koju je uzrokovao Prvi svjetski rat.
Složili su se kako je nužno štedjeti zbog boljitka čovječanstva i proglasili zadnji dan u listopadu Svjetskim danom štednje.
Ovaj se dan obilježava u mnogim zemljama različitim aktivnostima kojima je cilj podizanje svijesti o nužnosti štednje.
Tako djeca često posjećuju banke spomenutog datuma i tamo u neposrednom okruženju dobivaju prve informacije o tome na koji način mogu štedjeti ili kako odgovorno raspolagati novcem koji su dobili ili sami uštedjeli. Također im se daruju kasice za štednju novca ili ih na raznim kreativnim radionicama sami izrađuju.
Danas, kad većina ne uspijeva odvajati novac za štednju, dijelimo s vama neka pitanja o štednji.


ŠTO JE ŠTEDNJA?
Štednja je čuvanje novca. Odnosi se na dio prihoda koji se ne troši, već se štedi. Ukoliko sami sebe uspijemo kontrolirati i ograničiti potrošnju novca, kroz određeno vrijeme uštedjet ćemo određena sredstva.

ZAŠTO JE VAŽNO ŠTEDITI?
Tako ćemo lakše kupiti određene stvari bez zaduživanja u obliku kredita ili kartica, ali se i zaštiti od nepotrebnih izdataka.

JESTE LI ZNALI?
Ako svaki dan u kasicu ubacimo samo 5 kuna, tijekom godine dana uštedjet ćemo 1825 kuna. Nije malo, zar ne?

Nije nemoguće, krenimo s malim iznosom!! 

Foto izvor: financijski impuls, poslovni dnevnik