Krist umire na križu

Danas je Veliki petak – dan Kristovog raspeća i smrti na križu. Jedini je to dan u godini kada nema svete mise. Na Veliki petak se katolici spominju Kristove muke i smrti posebnim bogoslužjem.

Obred započinje dolaskom svećenika i poslužitelja ispred oltara i tu će se najdublje pokloniti Bogu u znaku Isusove muke i smrti.
Evanđelje koje se čita na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu. Muka se čita ili pjeva na svečan način.

Drugi dio liturgije Velikoga petka obilježen je klanjanjem križu, koje u svojoj dinamici s jedne strane govori o drvetu kao nositelju smrtnoga ploda, a s druge o drvetu koje nosi plod života. Govori dakle o napetosti, prizivajući otajstvo proslave i Isusova božanstva. Prekriveni se križ nosi do oltara, u pratnji upaljenih svijeća. Križ se otkriva u tri stupnja, svaki put uz pjevane riječi: »Evo drvo križa…« te svaki put podižući intonaciju zapjeva. Nakon svakoga od tri zaziva vjernici kleknu i mole u šutnji.

Nakon toga svaki vjernik dolazi do oltara i klanja se križu ili ga ljubi.
Osobito su dojmljive tužbalice, koje pjeva crkveni zbor, a u kojima se čuje Božje pitanje: „Puče moj, što učinih tebi?“ Bog svome narodu govori što je sve za njega učinio, a on mu je ipak uzvratio razapinjanjem.
Na samom kraju obreda slijedi pričest, i to s hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Sve završava razilaskom u tišini.

Crkva zatim uranja u najdublju tišinu iščekivanja Uskrsnuća Isusa Krista.