Misa večere Gospodnje 

Danas, na Veliki četvrtak, zadnji je dan Korizme. Započinje Sveto trodnevlje ili liturgijski spomen posljednjih Isusovih dana života na zemlji.

U biskupiji se prije podne održava samo jedna sveta misa koju slavi biskup sa svećenicima.

Ona se naziva Misa posvete ulja. Biskup tada blagoslovi tri ulja: bolesničko ulje, kojim se mažu bolesnici, katekumensko – kojim se mažu krštenici te krizmu, tj. mješavinu maslinova ulja i mirisa koja se upotrebljava kod krštenja, potvrde, te kod svećeničkog i biskupskog ređenja.

Diljem svijeta katolici slave Misu večere Gospodnje. Mi smo današnji Isusovi učenici koji u naše vrijeme izvršavamo Isusovu posljednju želju ponavljanjem  riječi i gesta s Njegove oproštajne večere.
Prije mise se isprazni tabernakul (svetohranište, ormarić u kojem se čuvaju hostije). Pjeva se Slava, a tada zazvone zvona i više ne zvone do vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Nakon čitanja evanđelja može se izvršiti obred pranja nogu.

Tijekom toga obreda, svećenik vjernicima pere noge, sjećajući se događaja iz Isusova života, kada je On u znak poniznosti i malenosti oprao svojim apostolima noge kod posljednje večere.

Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim (tj. velikom posvećenom hostijom koja se sprema u tzv. pokaznicu, odnosno dijelom prozirnu ukrašenu posudu, tako da vjernici mogu jasno vidjeti hostiju – Isusa Krista). Također, svi se ukrasi s oltara odnesu.
Nakon Mise večere Gospodnje, slijedi Getsemanska ura, obično je to jednosatno klanjanje kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali.

Izvor fotografije: narodni.NET