Nacionalni projekt za poticanje čitanja


” Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige “

Danas je u Zagrebu, u kino dvorani Tuškanac ,održana završnica 7. ciklusa nacionalnog projekta za poticanje čitanja pod nazivom „ Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige „

Projekt je to  koji za cilj ima promicanje i poticanje čitanja naglas te razvijanja svijesti o važnosti i utjecaju čitanja naglas.

Domaćin završnice bila je Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara. Autor i voditelj projekta na nacionalnoj razini je stručni suradnik knjižničar iz OŠ Zlatar, g. Denis Vincek.

Ove godine u projekt je bila uključena 51 škola s 1233 učenika. Svi su oni čitali knjige koje se rijetko posuđuju iz školskih knjižnica i tako ih otimali zaboravu.

Na završnici su na različite načine prezentirali svoje uratke sa zaboravljenim knjigama. Neki su pripremili zvučne zapise, drugi prezentacije, kratke filmove, a vrlo zanimljiva je bila prezentacija knjiga dramatizacijama koje su učenici – sudionici izveli na pozornici kino dvorane Tuškanac.

S područja grada Siska, tj. Sisačko – moslavačke županije u završnici je sudjelovala samo jedna škola, O Š  Budaševo – Topolovac – Gušće.

Čitalo se u matičnoj školi u drugom razredu. Na satovima dodatne nastave iz hrvatskog jezika, učenici su ,zajedno s razrednom učiteljicom Ljiljanom Slunjski i knižničarkom Mirjanom Čubaković, čitali dijelove knjige švedske spisateljice Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa.

Scenski prikaz kojim su prezentirale knjigu na današnjoj završnici izvele su Tonka Balen i Agata Klasnić, drugašice iz Budaševa. Prikaz Pipinog dana u školi i svega što se tamo događalo, nasmijalo je brojnu publiku u Zagrebu.