Valentinovski vikend uz najromantičnije filmove svih vremena


Vikend je stigao, a s njime i pripreme za najromantičniji dan u godini – Valentinovo. Nakon prvog, toplijeg dijela veljače, stigli su nam hladniji dani. Idealni da vikend, a i Valentinovo, provedemo s voljenom osobom u udobnosti doma.
Nakon romantične večere, voljenoj osobi ostatak večeri uljepšajte gledanjem nekih od najromantičnijih filmova svih vremena.

Odabir uredništva je pao na sljedeće filmove, a sigurni smo kako će se pronaći jedan naslov za svačiji ukus.
Na vama je samo da odaberete jeste li raspoloženi za stare ljubavne klasike ili ste ipak skloniji nešto modernijim romantičnim filmovima, zavučete se pod pokrivač s voljenom osobom i ljubav joj izrazite na „filmski način“.

1. The Notebook/Bilježnica (2004.)
Iako premijerno nije doživio uspjeh, popularnost ovog filma s godinama raste. Premijerno prikazan 2004. godine, u središtu radnje je ljubavna priča između dvoje glavnih glumaca Ryana Gosslinga i Rachel McAdams u ulozi Noaha i Allie, koji se zaljubljuju 1940- ih godina prošlog stoljeća. Njihovu ljubavnu priču iz bilježnice u sadašnjosti čita stariji čovjek svojoj prijateljici u staračkom domu.

 

2. Pretty woman/Zgodna žena (1990.)
Jedan od najvećih hitova 90-ih godina 20. stoljeća, moderna bajka u kojoj se escort dama zaljubila u svog bogatog i zgodnog klijenta, a koju su obožavale gotovo sve žene. Uloga Vivienne Westwood pripala je glumici najljepšeg osmjeha Juliji Roberts, a ulogu bogatog biznismena Edwarda odigrao je holivudski zavodnik Richard Gere. Iako je od njegove premijere prošlo 30 godina film je i dalje jako popularan kako kod starijih, tako i kod mlađih generacija.

 

 

3. Breakfast at Tiffany´s /Doručak kod Tiffanyja (1961.)
Iznimno simpatičan i zabavan klasik iz 60-ih godina 20. stoljeća s jednom od najvećih diva Hollywooda Audrey Hepburn kao Holly Golightly, mlada djevojka osebujnog životnog stila i vrckavog karaktera, koja pokazuje interes za svog novog susjeda. Ova je uloga obilježila karijeru poznate glumice, a ljubitelji ovog filma kažu kako je upravo kemija između glavnih glumaca zaslužna za popularnost ovoga filma.

 

 

4. Gone with the wind/Zameo ih vjetar (1939.)
Još jedan film čije glavne uloge igraju slavni Clark Gable kao Rhett Butler i Vivien Leigh kao Scarlett O´Hara, razmažena kći bogatog južnjačkog plantažera. Iako nastao 1939. godine, film prati ljubavnu priču Rhetta i Scarlett tijekom američkog građanskog rata. Zanimljivo je istaknuti kako je ovaj film jedan od najkomercijalnijih filmova svih vremena, a ujedno je i jedan od prvih filmova u boji.

 

 

5. Love actually/Zapravo ljubav (2003.)
Ovo je možda jedan od najgledanijih romantičnih filmova ovoga stoljeća. Iako smo ga navikli gledati kao dio božićnog filmskog repertoara, predlažemo da ga pogledate sa svojom voljenom osobom i za Valentinovo. Radnja filma prati četiri romantične ljubavne priče, a poznata glumačka imena koja su se okupila u ovom filmu, jamče kvalitetnu izvedbu.

 

 

6. Titanic/Titanik (1997.)
Jedna od najdražih ljubavnih priča svih vremena, a od posljednje ekranizacije je prošlo 24 godine. Ovaj je film u sam vrh hollywoodskih zvijezda vinuo Kate Winslet i Leonarda DiCaprija. Radnja prati kratku ljubavnu priču Jacka i Rose koja je započela i tragično završila na luksuznom i „nepotopivom“ brodu Titanic, koji je na svojoj prvoj plovidbi potonuo na dno oceana.

 

 

7. Notting Hill/Ja u ljubav vjerujem (1999.)
Još jedan romantični filmski hit s Julijom Roberts u glavnoj ulozi našao je mjesto na našem popisu, dok je ulogu njezinog odabranika ovaj put preuzeo engleski šarmer, Hugh Grant. Priča u kojoj se poznata hollywoodska glumica, tijekom svog boravka u Londonu, zaljubljuje u vlasnika lokalne knjižare u četvrti Notting Hill.

 

 

8. Casablanca (1942.)
Nastala polovicom prošlog stoljeća, ova „crno-bijela“ ljubavna priča slovi kao jedna od najpoznatijih ljubavnih priča svih vremena. Zanimljivo je istaknuti kako je ovo prvi film u kojem je Humphrey Bogart imao romantičnu ulogu, kemija između njega i Ingrid Bergman je očigledna, a film je unatoč prvotnom osrednjem uspjehu, osvojio tri Oscara. Radnja je smještena u marokanski grad Casablancu tijekom Drugog svjetskog rata, a fokusira se na sukob između ljubavi i vrline.

 

 

9. You´ve got mail/Imaš poštu (1998.)
Film koji je na velikom platnu spojio još dvoje poznatih glumaca-Toma Hanksa i Meg Ryan. Iako su poslovni rivali koji se ne podnose, nije im ni u peti da međusobno putem e-maila izmjenjuju poruke koje ih na kraju dovode do ljubavi.

 

 

10. P.S. I love you/ P.S. Volim te (2007.)

Mlada udovica, koju glumi Hillary Swank, ostaje bez supruga koji umire od tumora na mozgu. Dok se ona povlači u sebe, snagu za budućnost nalazi u skrivenim porukama koje je Gerry pripremio prije smrti i koje joj sada pristižu na razne načine. Iako djeluje kao da se ne može rastati od prošlosti, poruke je zapravo tjeraju da nastavi dalje i da prigrli budućnost. Svaka od njih završava s rečenicom „P. S. I love you“.

 

 

Video: YouTube
Photo: Cosmopolitan.com