Premijer Andrej Plenković uz prisustvo ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, Sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i gradonačelnika Marina Piletića danas je u Novskoj otvorio novi Učenički dom Srednje škole Novska. Ovo vrijedno ulaganje samo je dio nastojanja da se na području županije otvori što više suvremenih obrazovnih institucija te učenicima i studentima omogući kvalitetna naobrazba.

„Kao što smo i obećali, ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta ove vlasti, kako na županijskoj, tako na državnoj razini. Uveden je eksperimentalni program za stjecanje strukovne kvalifikacije pod nazivom Tehničar za razvoj videoigara, kojega danas pohađaju učenici s područja cijele Republike Hrvatske. Na taj smo način uskladili naš obrazovni sustav s potrebama tržišta, ali se pritom zbog velikog interesa javila potreba za osnivanjem Učeničkog doma na području Grada Novske. Za potrebe Učeničkog doma Srednje škole Novska koristit će se objekt od 704 m2, a dom ima dvije odgojno-obrazovne skupine s ukupno 20 učenika. Sisačko- moslavačka županija financirala je unutarnje uređenje doma u vrijednosti oko pola milijuna kuna, te financira u potpunosti smještaj učenika a osigurava i prijevoz učenika. Ovo je nastavak pomoći učenicima od strane Županije jer smo već financirali smještaj učenika u Učeničkom domu u Kutini“, ovom je prigodom izjavio župan Sisačko-moslavački Ivan Celjak.

Nakon prostorija Učeničkog doma, obišli su učionice u kojima se, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, provodi program prekvalifikacije za zanimanje Tehničar za izradu video igara.

„Ulaganje u gaming u Novskoj strateški je projekt, a ujedno i dobar temelj razvoja što govori i pojava velikog broja start up tvrki u Novskoj koje Sisačko-moslavačka županija financijski podupire.
Idemo i s novim mjerama, s 5 tisuća kuna jednokratne potpore studentima s područja županije koji upišu fakultet na potresom pogođenom području. Sve to su nastojanja kojima želimo zadržati mlade na području županije. Također, drago mi je da mogu najaviti dolazak Građevinskog fakulteta u Sisak, kao i to da će učenici Ekonomske škole Sisak po prvi puta u povijesti imati vlastitu zgradu“, nadovezao se župan Ivan Celjak.

Nakon otvaranja i posjeta obrazovnih ustanova, prezentiran je rad Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj te organiziran posjet uspješnoj tvrtki Quercus d.o.o. u obližnjim Bročicama.