Uz prvu nedjelju došašća: preč. Marko Karača, župnik Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku


Današnjom nedjeljom započinjemo advent – došašće. I ovo došašće marketinški je bučno najavljeno u mnogim gradovima.
Vjernicima je došašće vrijeme priprave na Isusov dolazak. Ono nas svaki put podsjeti na dolazak i na određena događanja.
Pripremili smo adventski vijenac i palimo prvu svijeću. Možda smo odlučili kako ćemo redovito ići na mise Zornice koje su u nekim krajevima poseban znak u vremenu došašća.
Središnja tema današnje prve nedjelje došašća je poziv na budnost.
Bdijenje i budnost na koju Isus poziva, zapravo je poziv na razmišljanje. Budnost nije tek otvorenost očiju nego otvorenost srca.
Bdjeti nam je da prepoznamo Boga koji dolazi u svakom trenutku, u svakom događaju, u svakoj osobi!
Sutra započinju ranojutarnje mise Zornice i kroz ovo vrijeme došašća iz dana u dan sve više ćemo živjeti u ozračju nadolazećeg Božića. Došašće nam želi pružiti priliku da zastanemo i razmotrimo kako živimo. Je li naše srce možda doista otežalo životnim brigama i je li toliko zaokupljeno radnim obvezama, novčanim problemima i silnom potrebom dokazivanja da je jednostavno zaboravilo kako mora kucati i za druge stvari?!
Možda je zaboravilo ljubiti, suosjećati, diviti se ljepoti života, činiti dobro i moliti oprost za počinjeno zlo… Bog nas danas poziva da se i ovog došašća pripravimo na susret s njim.
Neka nam je svima blagoslovljen početak došašća, početak nove crkvene godine, da nam se ne dogodi da ne prepoznamo Isusa koji dolazi, i osobno, ali i u bližnjima.

Foto: pixabay