Nastavljamo predstavljati naše Siščane koji zahvaljujući upornosti i trudu grade svoje uspješne karijere. Naš današnji sugovornik bio je mlada sisačka nogometna nada, igrač koji je igrao u Segesti i još nekoliko nogometnih klubova, a onda ga je karijera odvela van države. Riječ je o Sandru Perkoviću.

  1. Kako je započela Vaša sportska karijera?

Odmalena sam bio zaokupljen sportskim igrama. Tražio sam se kroz različite sportove. Odrastao sam na Zibelu, pa sam trenirao hokej, kasnije tenis, a pronašao sam se u nogometu kao igrač, a danas i kao trener.

  1. Znamo da ste kao mladi sisački sportaš, uz Metalac, nastupali za NK Lučko, NK Moslavinu, HNK Segestu, NK Mladost iz Petrinje, u mlađim kategorijama u Dinamu te bili član amaterske reprezentacije Hrvatske, kad promotrite svoj put od lokalnog kluba do inozemnih klubova, kako gledate na stanje hrvatskog nogometa?

Vrlo kompleksno pitanje. S jedne strane imate velik uspjeh A reprezentacije i U21 reprezentacije, imate Dinamo koji je izborio proljeće u Europi prvi put nakon 1970. godine, imate nekoliko stabilnih prvoligaša, i imate velike svote novca koje se vrte na toj razini nogometa. S druge strane imate klubove koji se gase, koji nemaju osnovne potrepštine za rad, sve manji broj djece koja se bave nogometom, potplaćene, a često i neplaćene trenere u omladinskim školama. A baš ti klubovi i ta djeca čine bazu koja je ključna za razvoj nogometa u cjelini. Isti su problemi u nogometu kao i u ostalim sferama društva. Jako je bitna krovna nogometna organizacija i dobro vođenje na svim razinama.

  1. Što Vas je potaknulo da se odvažite napustiti hrvatsku nogometnu karijeru i otići van države u Austriju?

Prvenstveno je to bio igrački izazov, nakon godina sa Segestom u drugoj ligi na poziv mog suigrača Igora Deronjića otišao sam u Austriju.

  1. U kojim ste klubovima u inozemstvu igrali?

SV Grosspetersdorf i SV Ilz u kojem sam nakon igračke karijere započeo i s trenerskom karijerom vodeći najmlađe uzraste i u kojem sam u samo nekoliko sezona postao i trener seniorske ekipe. Prošlo ljeto sam Ilz zamijenio jednim od najvećih austrijskih klubova SK Sturmom iz Graza, što mi je bila velika čast, ali i priznanje. Tamo sam vodio dvije ekipe, U-10 i U-14.

  1. Možete li nam navesti kakvi su uvjeti u kojima se trenira vani, u odnosu na domaće terene i klubove?

Klubovi su jako dobro organizirani, ugovorne obveze se poštuju, uvjeti za rad su u većini slučajeva idealni, termini za treniranje precizni, rasporedi ustaljeni, i prisutna je podrška lokalne zajednice i pozitivno ozračje. Ukratko puno bolja organizacija, više discipline i ono najvažnije puno više reda i rada.

  1. U kojem ste klubu sada i kakve su Vam ambicije za dalje?

Trenutno sam na Cipru, klub se zove Pafos FC i nastupa u prvoj ligi. Ukazala mi se prilika da radim kao glavni analitičar i pomoćni trener u stožeru Željka Kopića, bivšeg trenera Hajduka, Slaven Belupa i Zagreba. Iako mi nije bilo lako napustiti SK Sturm odlučio sam se na taj korak želeći još više napredovati i okušati se na najvišem nogometnom nivou. Došli smo u nezavidnoj situaciji, ekipa je imala samo jedan bod iz pet odigranih kola, ali smo srećom upisali dobar start i u 4 kola od dolaska ostvarili smo sedam bodova i sada je situacija puno bolja.

Pafos je prepoznat kao ciparska turistička destinacija broj jedan, a posebno je poznata legenda o afroditinom rođenju, naime smatra se mitološkim mjestom rođenja grčke božice  Afrodite koja je rođena iz morske pjene na obali Cipra. Stoga nije čudo kako je ovo mjesto očaralo i našeg Sisčanina Sandra.

  Foto:hrt.hr

Foto:hrt.hr

  1. Siščanima je poznat Vaš veliki angažman na terenu u Segesti Sisak, koji je imao perspektivu ali je na žalost prekinut. Unatoč tome, biste li se jednog dana, nakon inozemne karijere odlučili na povratak u rodni grad pomoći klubu savjetima i iskustvom koje ste stekli vani?

Sisak je moj grad i Segesta je moj klub. Sve nogometne angažmane u inozemstvu smatram privremenima i mislim da ću se vratiti u Sisak, a ako nam se tada poklope želje i ambicije naravno da bih volio jednog dana raditi u Segesti.

Sandru želimo i dalje puno sreće i uspjeha u karijeri 🙂