Danas vam prenosimo još nekoliko načina ukrašavanja pisanica prirodnim tehnikama i materijalima. Ako želite pisanice ukrašavati tehnikom heklanja važno je napomenuti kako jaje prije ukrašavanja treba „ispuhati“, a umjesto ispuhanog jajeta, možete koristiti i stiroporno. Možete ga ukrasiti koncem ili pak vunom. Na vrhu jajeta je potrebno izbušiti rupu s obje strane, iscijediti sadržaj, te kroz njih provući čvršći konac kao bazni (najbolje konac za štikanje) i učvrstiti ga. Oko baznog konca opliće se drugi konac u bojama, najčešće svileni. Pritom treba biti iznimno oprezan kako ispuhano jaje ne bi puknulo. Uzorci izvedeni na ovakvoj pisanici isključivo su rezultat vaše kreativnosti i spretnosti stoga se naoružajte strpljenjem i dajte mašti na volju.

Pisanice možete ukrašavati i svilom. Na komad domaćeg platna posložite niti domaće svile. Na to se stavi jaje, platno se zaveže na vrhu i stavi se kuhati. Važno je istaknuti kako je jaje potrebno kuhati dugo, na srednje jakoj vatri kako ne bi popucala ljuska, otprilike 25-30 minuta. Nakon kuhanja, jaje treba ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhalo otprilike 30 minuta. Nakon hlađenja na pisanici ostane oslikan uzorak koji se prethodno izveo domaćom svilom. Obzirom je danas iznimno teško nabaviti domaću svilu, a kupovni svileni konac neće polučiti takve rezultate, opisat ćemo nešto „suvremeniju“ inačicu ove tehnike. Pisanica se omota u komad svilenog materijala s uzorkom te ju je potrebno umočiti u hladnu vodu. Nakon toga pisanica se omota u dodatni sloj pamuka. U lonac hladne vode je potrebno staviti dvije žlice octa te zakuhati jaja. Kada zakuhaju, temperaturu vode treba smanjiti na srednju jačinu i ostaviti jaja da se kuhaju još 20-25 minuta kako ne bi popucala. Nakon kuhanja, pisanice je potrebno ostaviti da dobro ohlade u svili, otprilike 30 minuta. Kada se ohlade, izvade se iz svile, a na pisanici ostane oslikan uzorak. Možete ih premazati špekom ili biljnim uljem.

Ukrašavanje voskom još je jedna zahtjevna tehnika koja zahtjeva dosta vještine i vremena. Ova tehnika poznata je na području naše Banovine. Na toplo jaje se rastopljenim pčelinjim voskom, guščjim perom ili posebnom pisaljkom iz kućne radinosti koja se sastojala od drvene drške na čijem je vrhu žičica (u današnje vrijeme možete koristiti i štapiće za ražnjiće) iscrtavaju različiti ukrasi. Vosak se brzo hladi i stvrdnjava na površini. Kad se vosak stvrdne jaje se oboji u neku od prirodnih boja. Kako se vosak ne bi prebrzo rastopio, jaje je potrebno kuhati duže vremena i na laganoj vatri. Na mjestu voska će ostati svjetliji uzorak. Pisanice za kraj premažite špekom za sjaj. Možete pokušati pisanicu obojati i umjetnim bojama. Nanesite vosak na kuhano jaje, zatim ga stavite u prethodno pripremljenu boju. Nakon što jaje poprimi nijansu koju želite, ostavite pisanicu da se osuši. Kada se osuši, uz plamen svijeće polagano rastopite vosak i obrišite ga pamučnom krpom. Na mjestu na kojem je bio vosak ostat će svjetliji uzorak.

Izvor: facebook Gradskog muzeja Sisak
Foto: Facebook Gradskog muzeja Sisak