U subotu počinje Zrin festival


Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae obilježava 15 godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije, a ove godine održavaju i 7. po redu Zrin festival te 15. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Ovogodišnji, 7. Zrin festival, počinje u subotu 29. svibnja i trajat će sve do 6. lipnja.

Započet će u Zrinu, gdje će 29. svibnja u 17 sati nastupati Zagrebački solisti. Na festivalu će gostovati i Hrvatski barokni orkestar u Hrvatskoj Kostajnici 31. svibnja, Musica Viva u Gornjem Viduševcu 1. lipnja te gudački orkestar Acoustic Project Strings u Petrinji 3. lipnja.

U petak, 4. lipnja, na blagdan svetog Kvirina i Dan grada Siska, u sklopu Festivala na brodu Biokovo na sisačkoj šetnici Slave Striegla nastupit će jazz sekstet B´sFUNstellation. Njihov koncert održat će se u čast prerano preminulog Damira Kukuruzovića.

U subotu, 5. lipnja, organizatori su osmislili cjelodnevni program u Topuskom koji će obuhvatiti program poetskih radionica i književnog poslijepodneva koje će održati Darija Žilić i Marijan Grakalić te Krešimir Regan i Hrvoje Kekez koji će imati promociju svoje knjige „Zrin – Srednjovjekovno sijelo knezova Babonića i Zrinskih. Tvrdi grad, urbana aglomeracija i posjed“. U Draškovićevim podrumima posjetitelji će moći uživati u multimedijalnom programu Filipa Merčepa uz zvukove marimbe, vibrafona, elektronike i vizuala.

U nedjelju, 6.  lipnja, a ujedno i zadnjeg dana Festivala, u bazilici Sv. Kvirin održat će se Misa zahvalnica s početkom u 11 sati i koncert Akademskog muškog zbora FER-a, a navečer posjetitelje očekuje program u Starom Gradu Ozlju. S početkom u 20 sati, u dvoranu Frabna Krste Frankopana održat će se glazbeni program ChiaroScuro ansambla povodom 500. obljetnice početka prevođenja Biblije na hrvatski jezik.

Izvor: zrin-festival.com